Hivatalos: az EKB hamarosan mérlegeli a kamatvágást

Portfolio
Luis de Guindos, az Európai Központi Bank alelnöke szerint a jegybank júniusban megvitathatja a kamatcsökkentés lehetőségét, amit az infláció csökkenése indokol. Számos döntéshozó támogatása a kamatvágást, bár továbbra is jelentős a bizonytalanság a piacon.

Luis de Guindos, az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke kijelentette, hogy a bank júniusban fontolóra veszi a kamatcsökkentést. Ez a megjegyzés összhangban van más döntéshozók véleményével, akik már korábban is jelezték, hogy a június 6-i ülésen térhetnek a lazítás útjára.

Az EKB elnöke, Christine Lagarde korábban azt nyilatkozta, hogy a bank az infláció csökkenése miatt kezdte el fontolgatni a kamatlábak csökkentését. Ezt az álláspontot több politikai döntéshozó is támogatta. A piaci szereplők egy része viszont kissé szkeptikus. Sokan csak júliusra várnak kamatcsökkentést, véleményük szerint az amerikai Federal Reserve késlekedése miatt az EKB is óvatosabb lehet.

De Guindos egy görög lapnak adott interjúban elmondta, hogy még nem tárgyaltak konkrét lépésekről. Hangsúlyozta, hogy további információkra van szükségük, és júniusban új előrejelzések állnak majd rendelkezésre.

Az EKB Kormányzótanácsának 26 tagja közül többen - köztük Spanyolország, Hollandia, Írország, Görögország és Szlovákia jegybankelnökei - nyilvánosan támogatták a júniusi lazítást. Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza is támogatta, arra hivatkozva, hogy addigra "sokkal több" információ áll majd rendelkezésre.

De Guindos szerint a legnagyobb kockázatot a bérnövekedés és a gyenge termelékenység kombinációja jelenti. Ez jelentős növekedést okozhat a munkaerőköltségekben, és nagy kockázatot jelenthet a szolgáltatások inflációjának tekintetében.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF