Időjárás: eldőlt, mire számíthatnak a gyümölcsfák tulajdonosai

Portfolio
A hét közepéig az ország egyre nagyobb részén várható reggeli fagy, amely északkeleten kezdődik és fokozatosan terjed, de a hét második felében enyhülés következik, így a hétvégén már 20 fok feletti nappali hőmérsékletekre számíthatunk - jelentette az Időkép.

A jelenlegi előrejelzések szerint a hét közepéig egyre több területen kell számítani reggeli fagyra. Hétfőn az ország északkeleti részén várhatóan fagyos időjárás uralkodik, különösen északon, ahol a hőmérséklet -4, -5 fokig is lecsökkenhet a fagyzugos helyeken. Az alföldi régiókban enyhébb, gyenge fagy várható.

Kedden már nagyobb területen jelenthet veszélyt a virágzó gyümölcsfákra a hideg.

A kevésbé felhős és szélcsendes észak-dunántúli régiókban is előfordulhat gyenge fagy. Szerdára tovább nő a fagyos levegő által érintett területek száma, de -5, -6 foknál alacsonyabb hőmérséklet nem valószínű.

Ez elsősorban a fagyzugos helyekre jellemző, így komolyabb mínuszok nélkül remélhető, hogy nem lesz jelentős fagykár a gyümölcsösökben.

A hét második felétől változik az időjárás. A korábban vártnál csak később, a hétvége felé melegedik fel az idő. A legfrissebb előrejelzések szerint ekkorra már nem kell számítani reggeli fagyra, és a délutáni csúcshőmérsékletek akár meg is haladhatják a 20 fokot.

Címlapkép forrása: MTI/Oláh Tibor

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF