Két éve a legjobb a fogyasztói bizalom az eurózónában

MTI
Fokozatosan javul a háztartások múltbeli és várható pénzügyi helyzetének megítélése, illetve a várható gazdasági helyzetre vonatkozó várakozások, és ez oda vezetett, hogy márciusban 0,6 ponttal -14,9 pontra emelkedett a fogyasztói bizalmi index az eurózónában – tette közzé az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdán.

A részletes adatokból az is kiderült, hogy márciusban a gazdasági hangulatindex (ESI) a várakozásoknak megfelelő mértékben emelkedett mind az eurózónában, mind az EU egészében: 0,7 ponttal emelkedett 96,2 pontra az EU-ban és 0,8 ponttal 96,3 pontra, három havi csúcsra az euróövezetben.

Az EU-ban az ESI emelkedését a kiskereskedők, a fogyasztók és kisebb mértékben a szolgáltatások és az ipar vezetői bizalmának javulása okozta, míg az építőiparban stagnált a bizalom.

A legnagyobb uniós gazdaságok közül az ESI jelentősen javult Franciaországban, 2,6 ponttal, valamint kisebb mértékben Olaszországban, ahol 1,5 ponttal és Németországban 0,9 ponttal. Hollandiában viszont 0,7 százalékkal romlott, Spanyolországban pedig 0,4 százalékkal lett alacsonyabb.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF