Megjött a figyelmeztetés: veszélyes lehet kimenni a levegőre

Portfolio
A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott térségünkbe, melynek köszönhetően országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, hétköznapi nevén szálló por) koncentrációja - írja a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán.

A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, ahol már az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ javasolja, hogy a különösen veszélyeztetettek, azaz a gyermekek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek

csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba és kerüljék a szabadban történő munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységek végzését.

A kitettséget csökkenthetjük védőmaszk viselésével.

A meteorológiai előrejelzés alapján a késő délutáni órákban csapadékzóna érkezik a Dunántúlra, melynek köszönhetően javulás várható a levegőminőség alakulásában.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF