Kiszivárgott: Pécs mellé jöhet egy hatalmas kínai elektromos autóipari beruházás

Portfolio
Néhány hete egy jól értesült kínai szakértő azt jelezte a Vsquare-nek, hogy a nyolcadik legnagyobb kínai elektromos autógyártó, a Great Wall Motors, fog a Pécs melletti Bicsérdre érkezni – írja heti hírlevelében az oknyomozó portál.

A hírlevél felemlegeti, hogy március közepén ezt az információt elsőként az mfor.hu meg is írta a magyar sajtóban, amit számos kormányközeli lap is átvett, de a Miniszterelnöki Kabinetiroda felőli jelzésre mindegyik cikket törölték.

A Vsquare-nek most egy kormányközeli forrás azzal magyarázta az esetet, hogy homokszem került a gépezetbe, és a PR-cikkek hamarabb élesedtek, minthogy lezárultak volna a tárgyalások a kínaiakkal. A hírlevél szerint a törlési kérés egyrészt jól rámutat a magyar médiaviszonyokra, másrészt arra, hogy a kormány mennyire ügyel arra, hogy ne bosszantsa fel a kínai befektetőket.

Azt is megjegyzi a hírlevél: a magyar stratégia gyakorlatilag arra épül, hogy minden lapot rátesz arra, hogy a kínai befektetők betelepülnek a magyar gazdaságba, és azt reméli a kormány, hogy ezek a beruházások majd valahogy irányba rakják ismét a gazdaságot.

Az eredeti mfor.hu cikk szerint egyébként a Pécs melletti Bicsérden egy 600 hektáros területen épülhetne fel az elektromos autógyár és az azt kiszolgáló gyárak, illetve létesítmények. A GWM kapcsán pedig azt írták, hogy a kínai magántulajdonban lévő autógyár székhelye a hebei Baodingban található, 2021-ben 1,281 millió darab autót értékesített, és a globális terjeszkedés terve a 2021-es stratégiában már látszott. A GWM forgalmazza az Ora nevű márkát, illetve a prémium Wey brandet is egyes európai országokban, például Németországban is, amelyből tavaly szeptemberig közel 3400-at értékesített.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF