AstraZeneca-oltás: megdöbbentő bejelentést tettek a rákkutatásról

Portfolio
Az AstraZeneca ígéretes kísérleti eredményeket jelentett be Imfinzi immunterápiás oltóanyagával kapcsolatban, ami jelentős előrelépést jelent a tüdőrákos betegek kezelési lehetőségeinek bővítésére irányuló erőfeszítéseiben.

A koronavírus-vakcinájáról közismertté váltó gyártó új, vénás oltóanyagként beadható gyógyszere sikeresnek bizonyult a túlélési esélyek javításában a kezdeti és közepesen előrehaladott stádiumú kissejtes tüdőrákban (SCLC) szenvedő betegeknél. Ez a betegség különösen agresszív formája. Suresh Senan, a vizsgálatot vezető kutató áttörésként értékelte az eredményeket, megjegyezve, hogy az Imfinzi az első olyan késői stádiumú immunterápiás kezelés, amely jelentős javulást hozott a túlélési rátában a vizsgált betegcsoportnál – derül ki a kutatásról szóló közleményből.

Ez a siker fontos volt a gyógyszergyártónak, miután egy novemberben zárult kutatás, amelynek célja az Imfinzi alkalmazásának kiterjesztése a halálos lefolyású tüdőrák egy másik típusára, nem mutatott eredményeket.

A III. fázisú ADRIATIC vizsgálatban az AstraZeneca készítménye statisztikailag szignifikáns és klinikailag jelentős javulást mutatott az általános túlélési rátánál és a progressziómentes túlélésben a stádiumú SCLC-ben szenvedő betegek körében. Susan Galbraith, az Astra Onkológiai K+F részlegének ügyvezető alelnöke kiemelte az Imfinziben rejlő lehetőségeket, hogy gyógyító célú immunterápiás kezelést kínáljon a kissejtes tüdőrák e korábbi stádiumában.

A kissejtes tüdőrák agresszív természete és rossz prognózisa miatt jelentős kihívásokat jelent, különösen olyan korlátozott stádiumú esetekben, amikor a hosszú távú túlélési arány alacsony. Az AstraZeneca szerint a Imfinzi sikere ebben a kísérletben reményt ad azoknak a betegeknek, akik ezzel a pusztító betegséggel néznek szembe.

A koronavírus-vakcinákat is gyártó gyógyszercég azt tervezi, hogy tovább értékeli az Imfinzi hatékonyságát tremelimumabbal (Imjudo) kombinálva egy másodlagos kísérleti ágban, hangsúlyozva elkötelezettségét a tüdőrákos betegek kezelési lehetőségeinek fejlesztése iránt a betegség különböző stádiumaiban.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF