Az olajár emelkedésére figyelmeztetnek az elemzők

Portfolio
Az elemzők szerint az olajárak emelkedésére lehet számítani hétfőn, de a további áremelkedés nagyban fog függeni Izrael és a Nyugat válaszintézkedéseitől, miközben geopolitikai feszültségek és a Hormuzi-szoroson keresztüli szállítások bizonytalansága is hatással lesznek az árakra.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy összehívja a G7-et vezetőit, hogy megvitassák az iráni támadásra adandó választ. Elemzők szerint az olajárak emelkedhetnek az események hatására, de ennek tartóssága Izrael válaszától függ.

Irán növelte olajexportját Joe Biden elnöksége alatt. Az Egyesült Államokban az olaj- és benzinárak további emelkedése pedig politikailag egy igencsak érzékeny téma lehet a választások előtt.

Emellett pedig a Hormuzi-szoroson keresztül történő hajózás is figyelemmel kísérendő tényező lesz, mivel naponta itt halad át a világ teljes olajfogyasztásának mintegy ötöde. Az iráni Forradalmi Gárda haditengerészetének parancsnoka nemrég fenyegetést tett arra vonatkozóan, hogy Teherán lezárhatja a szorost.

Ole Hansen, a Saxo Bank elemzője szerint a nyersolaj árában már szerepel egy bizonyos kockázati prémium, amelynek további növekedése függ majd az Irán közelében zajló fejleményektől.

Varga Tamás, a PVM olajbróker cég képviselője szerint bár kezdetben erős piaci reakció várható, ez rövid életű lehet, ha nem zavarják meg jelentősen a régióból érkező szállítást.

A globális benchmarknak számító Brent típusú kőolaj hordónkénti jegyzése idén már 17,5 százalékot emelkedett.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF