Hiába Joe Biden megválasztása, a japánok már olyan világra készülnek, amelyet nem Amerika vezet

Portfolio
A japán miniszterelnök prominens tanácsadója szerint az országnak fel kell készülnie egy vezető nélküli világra, ahogy az Egyesült Államok globális vezető szerepe csökken, emellett Japánnak el kell mélyítenie a biztonságpolitikai együttműködését Washingtonnal.

Josihide Szuga miniszterelnök múlt héten gratulált Joe Biden győzelméhez, és kifejezte abbéli reményét, hogy erősödik a szövetség az ország a felek között, és fenntartják a békét a Csendes-óceáni térségben.

Japánban ugyanakkor évek óta aggodalmat kelt Amerika befelé fordulása, és ezzel együtt Kína gazdasági és katonai erejének növekedése, annak ellenére, hogy Abe Shinzo és Donald Trump kapcsolata kifejezetten jó volt.

Takeshi Niinam, Szuga tanácsadója szerint Biden megválasztása azt ígéri, hogy az Egyesült Államok újra szorosra fűzi kapcsolatait a nemzetközi szervezetekkel.

Niinam viszont arra számít, hogy az amerikai befolyás folyamatosan csökkent majd Kínával szemben, ehhez pedig hozzájárul a választások utáni, belföldön látott nagy megosztottság. Elmondása szerint Japánnak növelnie kell a befolyását a délkelet-ázsiai régióban és Indiában, miközben szoros kapcsolatot kell ápolnia az Egyesült Államokkal.

Úgy gondolom, hogy hosszú távon elkerülhetetlen, hogy az Egyesült Államok vezető szerepe csökken

- mondta a tanácsadó egy Reutersnek adott interjúban. A szakértő szerint így amellett, hogy Japánnak jó kapcsolatokra kell törekednie az Egyesült Államokkal, egyben fel kell készítenie magát egy vezető nélküli világra.

Kunihiko Miyake egykori japán diplomata szerint Biden bármilyen törekvése mellett sem tud elmenekülni az ország „neo-izolációjától”, és üdvözlik ugyan Washington visszatérését az ortodox megközelítéshez, Japánnak a saját lábára kell állnia. Nem véletlen, hogy Szuga miniszterelnök beiktatása után Indiával és Vietnammal vette fel elsőként a kapcsolatot, és a Quad országok (Japán, India, USA, Ausztrália) katonai együttműködése is szorosabbá vált az elmúlt évben.

(Reuters)

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF