Előfizetői tartalom

Mennyire ütős a nagy üzlet, amelyet az EU épp nyélbe ütött?

Életbe lépett az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amely lépcsőzetesen felszámolja a vámok 99%-át, és elhárítja az akadályokat a beruházások útjából. Az ázsiai ország nem tartozik az EU legfontosabb kereskedelmi partnerei közé, és mi sem játszunk kiemelkedő szerepet Vietnam külkereskedelmében, ennek ellenére valóban nagy jelentősége van a tető alá hozott egyezménynek. A hasonló szabadkereskedelmi egyezményeket egyébként az EU szinte futószalagon szállítja, a délkelet-ázsiai térség viszont Kína növekvő súlya miatt felértékelődött.

Augusztus elsején életbe lépett az Európai Unió és Vietnam közötti szabadkereskedelmi egyezmény (EVFTA), amelynek értelmében első körben a vámok több mint 70%-át törlik el, majd egy átmeneti periódus, hét év után a fennmaradó vámok nagy részét is, azaz összesen a vámtételek 99%-át megszüntetik. Az EVFTA emellett tartalmaz környezetvédelmi és munkaügyi szempontokat, valamint a digitális gazdaságra vonatkozó irányelveket is, illetve felszámolja a külföldi beruházások előtt álló akadályokat. Az elemzők a megállapodást joggal nevezik átfogó egyezménynek, és első ránézésre talán nem látszik, mennyire fontos megállapodást kötött az Európai Unió.

Rövid távon egyik sem annyira fontos a másiknak

A dél-kelet ázsiai országgal megkötött egyezmény első látásra nem tűnik annyira jelentősnek. Vietnam rendkívül népes ország, lakosainak száma eléri a 95 milliót, gazdasági súlya ennek ellenére elenyésző. Könnyű szemléltetni az ország súlyát: a 200 milliárd euró összkibocsátású vietnami gazdaság mérete nagyobb, mint Magyarországé, de elmarad Csehország vagy például Finnország mögött. A gazdaság azonban gyorsan növekszik ezen a feltörekvő piacon, amelyhez tehát az EU most hozzáférést szerzett.Természetesen a koronavírus megviselte Vietnamot is, a külföldi beruházások az országban 15%-ot estek az első negyedévben tavalyhoz képest.

A kereskedelmi kapcsolatok terén sem annyira jelentős Vietnam és az EU viszonya. Az EU külkereskedelmi partnerei között Vietnam csak a 17. legnagyobb, és az import messze meghaladja az export értékét. 2019-ben összesen 45 milliárd dollár értékű ügyletet hajtott végre a két fél (az EU a legnagyobb partnerrel, az Egyesült Államokkal 616 milliárdot).

Miről olvashatsz még a cikkben?

  • Vietnam jelenleg nem folytat nagy összegű kereskedelmet az EU-val, de fontos termékeket importálunk az ázsiai országból.
  • Az ország nem is csak ezért fontos, a megállapodásnak a Kínát elhagyni készülő vállalatok miatt van fontos szerepe.
  • Vietnam tagja a RCEP-nek, ez további lehetőségeket rejt az európai vállalatok előtt.
  • Az EU nagyon sok ehhez hasonló kereskedelmi egyezményt hozott tető alá, és sok tárgyalás van jelenleg is folyamatban.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés