Előfizetői tartalom

Olyan problémák várnak az új japán vezetésre, amelyet szinte biztosan nem tudnak majd megoldani

Abe Sinzo lemondása után a japán kormánypárt, a liberális demokraták (LDP) új vezetőt választottak, aki egyben a miniszterelnöki pozíció várományosa is. Josihide Szuga azt ígéri, a gazdaságpolitika és a geopolitika terén is folytatni fogja elődje munkáját. Abe kormányzásának voltak sikerei, de összességében azt látjuk, hogy a japán gazdaság csak részben szabadult meg azoktól a démonoktól, amelyek a kilencvenes évek óta nehezítik a fejlődést. A gazdasági problémák mellé egyre inkább felnőnek a geopolitikai kihívások is, amelyekre az új vezetésnek szintén határozott lépéseket kell adnia.

A Liberális Demokrata Pártnak a második világháború után meghatározó szerepe volt Japán gazdaságfejlődésében, a párt ugyanis szinte ellenfél nélkül uralta a politikai rendszert, évtizedeken át ez a tömörülés adta a kormányfőt. Az utóbbi két-három évtizedben azonban ez a hegemónia már cseppet sem magától értetődő, Abe nacionalista és keménykezű politikájának (különösen a gazdaságpolitikának) fontos szerepe volt abban, hogy az LDP vezető szerepe megmaradt. A 2021-ben érkező választásokig így az utódra nagy nyomás nehezedik, hogy az LDP vezető szerepét megtartsa.

Mit kell tudni Japán új miniszterelnökétől?

Abe Sinzo egészségügyi okok miatt augusztus végén lemondott a miniszterelnöki és pártelnöki tisztségről, ezért a Liberális Demokrata Pártnak új vezetőt kellett választania, aki hamarosan a miniszterelnöki pozíciót is megkaphatja. Josihide Szuga meggyőző többséggel nyerte el a pártvezetői tisztséget, ehhez azonban az is kellett, hogy az őt favorizáló pártvezetés gyorsított eljárásban válasszon elnököt, kizárva a helyi szervezeteket a szavazásból. Körükben - és a választók körében is - Szuga nem örvendett akkora támogatásnak, mint a párt felső köreiben.

A 71 éves Josihide Szuga Abe Sinzo kabinettitkára és erős szövetségese volt, és azt ígéri, hogy folytatni fogja elődje munkáját mind gazdaságpolitikai, mind geopolitikai értelemben. Nagy változásra így nem számíthatunk, a konzervatív irányvonal vélhetően megmarad. Az új japán vezetésnek számos problémát meg kell oldania, amely hátráltatja az ország gazdasági fejlődését és geopolitikai súlyának erősödését, és amelyeket Abe kormánya sem tudott megoldani.

Miről les szó a cikkben?

  • A japán gazdaság a 90-es évekig szárnyalt, utána azonban megtorpant.
  • Abe Sinzó megpróbálta kirántani az országot a stagnálásból, de csak részsikereket ért el.
  • A korábbi kedvező geopolitikai környezet átalakult, Japán vezető szerepe a térségben egyértelműen elveszni látszik.
  • A demográfiai válság hátráltatja a fejlődést, de a konzervatív japán társadalom nem biztos, hogy nyitott a változásra.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés