21 pontos mestertervvel próbálja Joe Biden megoldani kormányának legnagyobb krízisét

Huszák Dániel
Évtizedek óta nem látott mennyiségű illegális bevándorló próbált bejutni az Egyesült Államokba a mexikói határszakaszon minden hónapban, mióta Joe Biden átvette az elnöki széket, a kialakult helyzetet a Biden-kormány legsúlyosabb kríziseként emlegetik. A Fehér Ház tegnap közölt egy 21 pontból álló bevándorlási tervet, mellyel oldanák a migrációs nyomást. Amellett, hogy a krízis kialakulását a Trump-kormányra kenik, Joe Bidenék felgyorsítanák a menekültkérelmek elbírálását - így a beléptetést és a deportációt is. Jelenleg az illegális bevándorlók 60-70%-át deportálja a Biden-kormány, csak a gyerekeket engedik be tömegesen, ami miatt mindkét pártból kritizálják az új elnököt. Nem látszik, hogy a mostani akcióterv ezen a gyakorlaton hogyan változna.

20 éve nem látott migrációs nyomás

A 2000-es évek eleje óta nem látott csúcson van az illegális bevándorlás az Egyesült Államokban: csak júniusban mintegy 189 ezer jogosulatlan határátlépési kísérletet regisztráltak az amerikai határvédelmi szervek a mexikói szakaszon. Az ezt megelőző hónapok számai alapján egyértelműen kijelenthető, hogy tartós és folyamatos a migrációs nyomás az Egyesült Államokon:

2021-ben eddig több illegális bevándorló próbált bejutni Amerikába, mint 2020-ban az egész évben.

A helyzet többek közt azzal indokolható, hogy

  • a koronavírus-krízis alatt jelentősen visszaesett az illegális bevándorlás, így most sok olyan ember indul útnak új életet keresve az Egyesült Államokban, aki az elszabaduló járvány miatt eddig otthon maradt,
  • a Donald Trump retorikájában kevésbé bevándorló-barát kormányát felváltotta Joe Biden választási kampányában inkább bevándorló-barát hangvételt megütő kormánya,
  • leállt a mexikói határfal építése, ami egyelőre inkább gesztus jellegű, mert a megépült szakaszok elbontása nem indult meg,
  • illetve eltörölte Joe Biden Trump „maradj Mexikóban” intézkedését is.

Biden eddig annyira nem is más, mint Trump

A barátságos hangvételű kampány ellenére a Biden-kormány eddigi válasza az illegális bevándorlásra alig különbözött érdemben a Trump-kormányétól:

A koronavírus-krízisre hivatkozva az illegális bevándorlók nagy részét, kb 60-70%-át azonnal deportálták,

illetve arra kérte Kamala Harris alelnök dél-amerikai látogatása során az esetleges bevándorlókat, hogy ne jöjjenek.

Ami lényeges változás a Trump-kormányhoz képest az, hogy a Biden-kormány többnyire nem deportálja a kísérő nélküli gyerekeket, amely miatt a legfrissebb, júniusi számok szerint körülbelül 17 ezer kiskorú bevándorló van már zömében az amerikai egészségügyi hivatal, kisebb részben pedig a határrendészet őrizetében. Ez többek közt azért alakult így, mert számos kétségbeesett család próbál úgy bejutni Amerikába, hogy a határra küldi a gyerekeit, majd azt reméli, hogy az Egyesült Államok kormánya valamilyen családegyesítő program keretein belül a szülőket is beengedi az Államokba.

A Biden-kormány bevándorlással kapcsolatos hozzáállását párton belülről és párton kívülről is élesen bírálni kezdték:

  • a Republikánusok szerint embertelen bevándorlási körülményeket teremt a Demokrata elnök a se nem hideg, se nem meleg hozzáállással, amely miatt zsúfolt intézményekben, a járványnak kitéve szállásolnak el zömében kiskorú bevándorlókat. Szerintük egyébként az egész krízis azért alakult ki, mert Biden elnök annyi bevándorlót "hívott" Amerikába, amennyit nem tud kezelni.
  • A Demokrata bírálatok szerint pedig a Biden-kormány nem elég elnéző a bevándorlókkal szemben és folytatja több szempontból is az általuk embertelennek és diszkriminatívnak tartott Trump-kormány politikáját.

21 pontos akcióterv készült

A Biden-kormány tegnap mutatott be egy 21 pontból álló akciótervet, melynek célja a határon kialakult krízishelyzet menedzselése. Az írást úgy kezdik, hogy a Biden-kormány valójában már január óta dolgozik egy modern és humánus bevándorlási rendszer létrehozásán, majd taglalják, hogy milyen pozitív eredményeket ért el az új vezetés a migráció terén.

A negatív kritikákkal kapcsolatosan azt írják: a most kialakult határkrízis az előző, „felelőtlen előző [Trump-] kormány" hibája volt, amely fokozta a meglévő problémákat és „nem tudta biztonságosan menedzselni a határt.”

A Biden-kormány tehát minden felelősséget a Trump-kormányra hárít a kialakult helyzettel kapcsolatosan és úgy igyekszik tálalni saját tevékenységüket, hogy az egyértelműen csupán pozitív volt.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy az írás reflektál az amerikai radikális baloldal abbéli követeléseire is, hogy töröljék el a határokat és a határellenőrzést:

a Biden-kormány explicit leírja, hogy az Egyesült Államok mindig egy határokkal működő ország lesz, viszont megígérik, hogy fair és igazságos lesz az amerikai bevándorlási rendszer.

Az összesen 21 pontos akcióterv lényegi elemei a következők:

  • a „fölösleges határfal” építése helyett digitális eszközökkel szerelik fel a határt, illetve az ellenőrzést végző személyzetet, felhasználva azokat a forrásokat, melyeket a Trump-kormány eredetileg a falépítésre akart használni,
  • felgyorsítják a bevándorlási kérelmek elbírálását – így az azt igénylők beengedését és deportálását is,
  • PR-kampányt indítanak, hogy a legális bevándorlást támogassák a „nem biztonságos” illegális bevándorlás helyett,
  • feljogosítja a menekültügyi tisztségviselőket, hogy a bevándorlási törvényszékeket megkerülve döntsenek egyes bevándorlási kérelmek elbírálásáról,
  • összesen 38 millió dollár forrást biztosítanak a bevándorlók jogi képviseletére és orientációjára,
  • felvesznek új bevándorlási bírákat is,
  • humanitárius segítséget biztosítanak azoknak az országoknak, ahonnan a bevándorlók megindulnak, hogy ne legyen okuk az Egyesült Államokba indulni,
  • növelik az átmeneti bevándorlási vízumokra jogosultak számát.

Az új akcióterv tehát lényegében a bevándorlási kérelmek elbírálását gyorsítaná fel (legyen a kimenetel pozitív vagy negatív), továbbra sem szól arról, hogy a Biden-kormány explicit elnézőbb lenne az illegális bevándorlókkal szemben.

Ezen kívül nincs benne szó a koronavírus-krízisre hivatkozó deportációs jogkör eltörlésének kilátásairól sem, melyre hivatkozva most az illegális migránsok 60-70%-át kitoloncolják anélkül, hogy kérelmüket egyáltalán beadhatnák.

Egyszerre viszont az is látszik, hogy nem általánosságban elutasító az új kormány a bevándorlókkal szemben, inkább csak arról van szó, hogy a gyorsított eljárás ígéretével az általuk biztonságosnak ítélt legális csatornák felé próbálják irányítani az Egyesült Államokba érkezőket.

Ezzel az intézkedéssel Biden gyakorlatilag ismét próbálja a mérsékelt irányvonalat fölvenni, nem engedve sem a Demokrata Párton belüli, a határellenőrzés és a deportáció eltörlését követelő lobbistáknak, de nem is kiszolgálva a fizikális határfalat követelő Trump-követők igényeit. Még nem látszik, hogy ez a megközelítés milyen eredményt hoz majd akár belpolitikai támogatottság, akár a határon kialakult krízis tekintetében, azt viszont már tudni, hogy a közvélekedés szerint eddig egyértelműen bevándorlási intézkedéseiben teljesít a legrosszabbul a Biden-kormány, erre egy márciusi NPR-poll is kiválóan rávilágít:

Címlapkép: Doug Mills-Pool/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF