Kína csapatokat küldene Tajvanra

Portfolio
Kína visszavonta azt az ígéretét, hogy nem küld csapatokat vagy adminisztrátorokat Tajvanra, miután visszavette azt - derült ki egy szerdán közzétett hivatalos dokumentumból, ami azt jelzi, hogy Hszi Csin-ping elnök a korábban javasoltnál kisebb autonómiát kíván biztosítani a szigetnek.

Kína újabb fehér könyve az önrendelkezési jogú Tajvannal kapcsolatos álláspontjáról azt követően jelent meg, hogy Peking napokig példátlan kínai hadgyakorlatokat tartott a sziget közelében, amelyet saját területének tekint, tiltakozásul Nancy Pelosi amerikai házelnök múlt heti látogatása ellen.

A fehér könyv, egy olyan kiadvány, amely egy kormány hivatalos álláspontját tükrözi egy adott témáról.

Tajvan elutasítja Kína szuverenitási igényeit, azt mondja, hogy a sziget népének kell döntenie a jövőjéről, és fogadkozik, hogy megvédi demokráciáját.

Kína két korábbi, Tajvanról szóló fehér könyvben, 1993-ban és 2000-ben azt mondta, hogy "nem fog csapatokat vagy közigazgatási személyzetet küldeni Tajvanra" az egyesülés elérése után.

A legutóbbi fehér könyvben nem szerepelt ez a mondat, amely azt hivatott biztosítani, hogy Tajvan autonómiát élvezzen, miután Kína különleges közigazgatási területévé válik.

Kína kormányzó Kommunista Pártja azt javasolta, hogy Tajvan visszatérhetne az uralma alá az "egy ország, két rendszer" modell alapján,

hasonlóan ahhoz a képlethez, amely alapján az egykori brit gyarmat, Hongkong 1997-ben visszatért a kínai uralom alá. Ez némi autonómiát biztosítana a demokratikusan kormányzott Tajvannak, hogy részben megőrizze társadalmi és politikai rendszerét.

A 2000-es fehér könyvből hiányzik az a mondat, amely szerint "bármiről lehet tárgyalni", amennyiben Tajvan elfogadja, hogy csak egy Kína van, és nem törekszik függetlenségre.

A frissített fehér könyv címe "A tajvani kérdés és Kína újraegyesítése az új korszakban". Az "új korszak" egy olyan kifejezés, amelyet általában Hszi uralmával hoznak összefüggésbe.

Címlapkép: VCG/VCG via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF