Odacsapott Varsó, keményen beleálltak Oroszországba

MTI
Portfolio
Az orosz elnökválasztás demokratikus szavazást megakadályozó körülmények  között zajlott, és nem minősíthető törvényesnek, valamint szabadnak és tisztességesnek sem  - olvasható a varsói külügyminisztérium honlapján vasárnap este közzétett állásfoglalásban.

Lengyelország nem fogadja el az eredményt

Péntektől vasárnapig Oroszországban "úgynevezett elnökválasztást rendeztek" - fogalmaztak a lengyelül, angolul és oroszul is közzétett dokumentumban.

Az oroszországi elnökválasztás a társadalommal szembeni "rendkívüli megtorlás" közepette zajlott, ami megakadályozta, hogy a választópolgárok szabad és demokratikus döntést hozzanak - írták.

A varsói külügyi tárca a nemzetközi jog megsértésének minősítette, hogy a szavazást Ukrajna "ideiglenesen megszállt területein", valamint a moldovai Dnyeszteren-túli régióban és a Grúziához tartozó Dél-Oszétiában és Abháziában is megtartották.

Az ilyen "választás" nem tekinthető törvényesnek, szabadnak és tisztességesnek

- hangsúlyozták, hozzátéve: Lengyelország soha nem fogja elfogadni az ezeken a területeken tartott voksolás lebonyolítását és eredményeit  

A dokumentumban az ellen is tiltakoztak, hogy Moszkva nem tette lehetővé a független orosz megfigyelők, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek jelenlétét a választási folyamat során.

Az eredmény

A legnyugatibb, kalinyingrádi régióban magyar idő szerint este 7-kor ért véget a szavazás. A választáson több mint 8 millió ember szavazott online - közölte vasárnap egy választási bizottsági tisztviselő. A szavazás három napon át zajlott. A BBC megjegyezte: bár a szavazás Oroszország-szerte lezárult, a külföldön élő oroszok helyi idő szerint 20 óráig még szavazhatnak a tartózkodási helyük nagykövetségein.

Putyin a voksok összesítésének 30,08 százalékának feldolgozásakor 87,68 százalékon állt - közölte vasárnap este a Központi Választási Bizottság (CIK) az MTI beszámolója szerint. Az Összoroszországi Közvélemény-kutatási Központ (VCIOM) szerint Putyin a szavazatok 87, a Közvélemény Alap (FOM) szerint pedig a 87,8 százalékát kapta. Mindkét intézmény állami finanszírozású.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF