Elmondta Washington, miért nem támogatja az Izraeliek merész akcióját

Portfolio
Elmondta Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, miért nem támogatják Izrael Rafah ellen tervezett offenzíváját - tudósított a Times of Israel.

Sullivan szerint Joe Biden elnök aggályai három fő okon alapulnak. Először is, Sullivan rámutatott, hogy Rafah több mint egymillió menekült otthona lett, akik korábban más gázai városokból menekültek ide. Ezek az emberek már nem tudnak hová menni, mivel Gáza többi nagyvárosa romokban hever. Sullivan továbbá kiemelte, hogy Izrael még nem mutatott be semmilyen tervet arra vonatkozóan, hogy hogyan gondoskodna ezekről a civilekről egy esetleges offenzíva során.

Másodsorban Sullivan felhívta a figyelmet arra, hogy Rafah kulcsszerepet játszik a humanitárius segélyek Gázába való bejutásában. Egy izraeli offenzíva esetén ez az útvonal lezárulna, éppen akkor, amikor a segítségre legnagyobb szükség van.

Végül a tanácsadó megemlítette Rafah stratégiai helyzetét Egyiptom határán. Hangot adott annak az aggodalomnak, hogy egy nagyszabású katonai művelet negatívan befolyásolhatja Izrael és Egyiptom jövőbeli kapcsolatait. Egyiptom már kifejezte mély aggodalmát egy ilyen művelettel kapcsolatban és jelezte, hogy ez megkérdőjelezheti a két ország közötti jövőbeli viszonyt.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF