Példátlan lépés Izraeltől: megtagadta az ENSZ-vezető belépését a Gázai övezetbe
Globál

Példátlan lépés Izraeltől: megtagadta az ENSZ-vezető belépését a Gázai övezetbe

MTI
Izrael nem engedte belépni a Gázai övezetbe az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetőjét - közölte az UNRWA. Az egyiptomi külügyminiszter példátlannak nevezte a lépést a térség masszív humanitárius szükségletei közepette. Közben az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben azt mondta hétfőn az Európai Humanitárius Fórumon: Izrael éhínséget idéz elő a Gázai övezetben, a lakosság kiéheztetését háborús fegyverként használja.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa kairói sajtótájékoztatóján közölte, hogy az egyiptomi határhoz közeli Rafahba készült, de az izraeli hatóságok nem engedték belépni az övezetbe.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy az izraeli kormány megtagadta a belépést egy ilyen magas tisztséget betöltő személytől.

Az izraeli kormányfő, illetve a külügyminisztérium egyelőre nem reagált megkeresésekre az ügyben.

Azon a napon, amikor új adatok kerültek napvilágra a gázai övezeti éhínségről, az izraeli hatóságok megtagadták tőlem a belépést

- írta az X-en Lazzarini az ENSZ jelentésére utalva, amely küszöbön álló éhínségre figyelmeztetett a terület északi részén. Hozzátette, hogy látogatásával javítani szeretett volna a humanitárius műveleteken.

"Ez a szemünk láttára, emberi tevékenység miatt bekövetkezett éhínség csorbát ejt kollektív emberiességünkön" - húzta alá. Lazzarini már korábban is figyelmeztetett azokra a törekvésekre, amelyekkel véget akarnak vetni az UNRWA tevékenységének a palesztin területeken. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyenesen a szervezet feloszlatását követelte, miután a zsidó állam hatóságai azzal vádolták meg az UNRWA-t, hogy több alkalmazottja részt vett a 2023. október 7-i terrortámadásban.

A főbiztos kairói látogatása alkalmával hangsúlyozta, hogy versenyt futnak az idővel, hogy megelőzzék az éhínséget. Mint mondta, kellő politikai akarattal a Gázai övezetet eláraszthatnák élelmiszerrel a határátkelőkön keresztül. Hozzátette, hogy a segélyszervezet több mint 150 létesítményét érte találat. Hozzáfűzte, hogy a szervezet több tagját is őrizetbe vették és "kemény körülmények között kihallgatták, bántalmazták, illetve megalázták".

Josep Borrell a kétnapos brüsszeli rendezvényt megnyitva hangsúlyozta: elfogadhatatlan, ha civilek kiéheztetését fegyverként használják bármely háborús konfliktusban.

Gázában már nem az éhínség küszöbén állunk, hanem az éhínség közepén, amely emberek ezreit érinti

- jelentette ki, hozzátéve: a helyzetet súlyosbítja, hogy a Gázai övezetben kialakult éhínség emberi tevékenység következménye. Szavai szerint a Gázai övezet a háború előtt a legnagyobb szabadtéri börtön volt, ma pedig a legnagyobb temető. "Temetője több tízezer embernek, valamint a humanitárius jog számos legfontosabb alapelvének" - fogalmazott.

Borrell az uniós külügyminiszterek egynapos tanácskozását megelőzően közölte: a külügyek tanácsa előkészíti a tagállamok vezetőinek csütörtökön kezdődő, kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának a gázai helyzetről szóló zárónyilatkozatát, amelyben reményei szerint az Európai Tanács "ismételten és még határozottabban" szólít fel humanitárius tűzszünetre.

A főképviselő megemlítette: Spanyolország és Írország azt kérte, hogy az EU függessze fel az Izraellel megkötött társulási megállapodását a humanitárius jog megsértése miatt. Közölte: a szakminiszterek politikai orientációs vitát folytatnak a kérdésben, irányt határoznak meg, "amelynek eredményétől függően meglátjuk, hogy teszünk-e lépéseket". Közölte viszont, hogy ilyen felfüggesztést az Európai Bizottság javasolhat azon az alapon, hogy a társult fél megsérti a megállapodás 2. cikkét, nevezetesen a humanitárius jog és a humanitárius elvek tiszteletben tartásának kötelezettségét.

Az európaiak nem dőlhetnek hátra, és nem nézhetik tétlenül, ahogy a palesztin lakosság éhen hal, mert nem juthat hozzá a humanitárius folyosókon az élelmiszersegélyhez, amely csak gyűlik a határon

- fogalmazott Josep Borrell.

Az uniós diplomácia vezetője közölte továbbá: a külügyek tanácsa ismét meg fogja vitatni annak lehetőségét, hogy az EU szankciókat vezet be azon ciszjordániai zsidó telepesekkel szemben, akik erőszakot követtek el palesztinok ellen a megszállt területen.

Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna