Hiába Bidenék tiltakozása, elfogadták a texasi migránstörvényt

Portfolio
A Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében Texas államban mostantól letartóztathatnak és akár börtönbe is zárhatják a bevándorlókat az új bevándorlási törvény, az SB4 értelmében - írja a BBC.

Ez a törvény felhatalmazást ad a helyi és állami rendőrségnek arra, hogy büntetőeljárás alá vonjanak mindenkit, aki illegális határátlépéssel gyanúsítható.

A Biden-adminisztráció ezt a törvényt alkotmányellenesnek tartja, és a Legfelsőbb Bíróság a mostani döntése előtt egy nappal még blokkolta a törvény elfogadását, a bíróság végül azonban kedden úgy döntött, hogy a törvény hatályba léphet, amíg egy alacsonyabb szintű szövetségi fellebbviteli bíróság meg nem vizsgálja annak törvényességét.

A Legfelsőbb Bíróság három liberális bírája - Sonia Sotomayor, Elena Kagan és Ketanji Brown Jackson - ellenezte ezt a döntést, különvéleményükben kiemelve, hogy ez a lépés felborítja az állami és szövetségi hatalmi egyensúlyt és káoszhoz vezethet.

Az SB4 keretében a rendőrség jogosultságot kap arra, hogy letartóztasson minden gyanúsítottat, kivéve azokat, akik iskolákban, egészségügyi intézményekben vagy imahelyeken tartózkodnak. A törvény szerinti büntetések szabálysértéstől kezdve bűncselekményig terjedhetnek, maguk után vonva börtönbüntetést vagy akár 2000 dollár összegű pénzbüntetést.

Azok számára, akik kitoloncolás után ismét illegálisan lépnek be Texasba, és akiknek bevándorlási vagy büntetett előéletük van, akár 20 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Az SB4-et decemberben írták alá, eredeti tervek szerint március 5-én kellett volna életbe lépnie.

Címlapkép forrása: P A Thompson via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF