Igazán ritka fegyverre akarták rátenni a kezüket az oroszok, Ukrajna az utolsó pillanatban lépett közbe

Portfolio
Oroszország megpróbált megszerezni egy, az ukránok által hátrahagyott Stridsvagn harckocsit, azonban az ukrán katonák résen voltak, és lecsaptak az orosz akcióra.

Még január végén érte dróntalálat Terni közelében az ukrán Stridsvagn 122 páncélost, amely lánctalpát veszítve mozgásképtelenné vált. Az ukrán kezelők hátrahagyták a svédek által adományozott harckocsit, később a frontvonal változását követően a terület orosz kézre került.

Moszkva harcosai pedig úgy döntöttek, elvontatják a sérült páncélost, amely megmozdításához két műszaki mentőjárművet is bevetettek.

És bár a frontvonal távolabb húzódik a felvételen szereplő mezőtől, ahhoz még elég közel van, hogy az ukrán drónoperátorok kiszúrják az orosz akciót – és drónok, illetve tüzérségi tűz segítségével megakadályozzák azt.

A svéd Stridsvagn páncélosok alapját a német gyártmányú Leopard 2A5 harckocsik képezik, ugyanakkor Stockholm a felújításuk során erősebb kiegészítő páncélzattal és Barracuda álcahálóval látta el őket. Kijev számára mindössze 10 darabot biztosítottak, ebből jelen állás szerint hetet már el is vesztettek az ukránok.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Reuters/Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF