Kiderült: Kína kapujában vannak az amerikai elitkatonák, ebből komoly botrány lehet

Portfolio
Egy tajvani lap arról ír, hogy amerikai katonák állomásoznak a Tajvani-szoroson található apró szigeteken, közöttük egy olyan szigeten is, amely Kína partvidékétől alig két kilométerre található – írja a Newsweek.

Eddig is tudni lehetett, hogy Tajvanon kis létszámú amerikai kontingens működik: ez hivatalossá is vált 2023-ban, amikor az amerikai törvényhozás elfogadta a National Defense Authorization Actet (NDAA), melynek része volt a tajvani haderők helyi képzése és fegyverzetének fejlesztése.

Most a tajvani United Daily News arról ír: az amerikai „zöldsapkások,” vagyis az amerikai hadsereg elit különleges műveleti egysége nemhogy jelen van Tajvanon, de több olyan kis szigeten is állomáshelyük van, melyek a kínai szárazföld és a sziget közt húzódó Tajvani-szoroson találhatók.

Amerikai katonák vannak Csinmenen is, egy olyan szigetcsoporton, amely alig két kilométerre található a kínai szárazföldtől.

Az amerikai katonák állítólag nem védelmi feladatokat látnak el, csupán a tajvani katonák képzésében vesznek részt, kifejezett hangsúlyt fektetve a drónhadviselésre.

Tajvant a Kínai Népköztársaság saját területének tekinti, várhatóan hamarosan dühös közlemény jön majd Pekingből, melyben elítélik majd az Egyesült Államok „kínai belpolitikába” való beavatkozását.

Címlapkép forrása: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF