Elcsendesülhetnek a harci dobok: súlyos katonai konfliktus helyett békül a két hatalmas ország
Globál

Elcsendesülhetnek a harci dobok: súlyos katonai konfliktus helyett békül a két hatalmas ország

MTI
|
Portfolio
Üdvözölte szerdán Penny Wong ausztrál külügyminiszter, hogy országának kapcsolatai Kínával ismét stabillá, kiegyensúlyozottá váltak. Az elmúlt években feszült volt a két ország közötti kapcsolat, amit fokoztak Ausztrália védelmi minisztereinek Tajvannal kapcsolatos megszólalásai is. Ausztrália tavaly áprilisban bemutatta védelmi kiadásainak radikális átalakítását, amelyre a második világháború óta nem volt hasonló példa; az újraértékelésben Kína politikája is megjelent indoklásképp.

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy Canberrában megbeszélést folytatott Vang Ji kínai külügyminiszterrel.

A két ország között az elmúlt években feszült volt a viszony, egyebek között azért, mert Ausztrália a koronavírus-járvány kezdetét követően nemzetközi vizsgálatra szólított fel a járvány eredetének felkutatására. Kína ezt követően számos ausztrál termékre vámtarifákat vezetett be, bár ezek nagy részét időközben fokozatosan le is építették. Kínai külügyminiszter ezt megelőzően 2017-ben tett látogatást Ausztráliában.

Vang Ji most azt mondta, hogy a kölcsönös bizalom helyreállt, és a kapcsolatok ismét dinamikusan fejlődnek.

Wong kiemelte, hogy rövid idő alatt jelentős előrehaladást értek el, és bejelentette, hogy idén Li Csiang kínai miniszterelnök is ellátogat Canberrába.

Elmondta, hogy tárgyalásaikon számos témára kitértek az emberi jogi kérdéseken át a nemzetközi és regionális biztonsági témákig, valamint kereskedelmi és gazdasági ügyeket is megvitattak. Ausztráliának Kína a legnagyobb kereskedelmi partnere, és miután Canberra nemzetbiztonsági megfontolásokra hivatkozva meggátolt egyes kínai terveket az országban,

Vang Ji most megkülönböztetésmentes bánásmódot kért a kínai cégek számára.

Ahogyan arról novemberben beszámoltunk, Anthony Albanese novemberi útja azt jelentette, hogy hét év után először látogatott ausztrál miniszterelnök Pekingbe. Albanese akkor Hszi Csin-ping államfővel és Li Csiang miniszterelnökkel tárgyalt.

2021-ben Mike Pezzullo korábbi ausztrál belügyminisztérium államtitkár a háborúra való felkészülésről beszélt, és az akkor még ellenzékben lévő Munkáspárt pedig részéről erős kritika érte Pezzullo kijelentéseit, mondván, hogy ártanak Ausztrália gazdasági kapcsolatainak. Peter Dutton akkori védelmi miniszer egy Kína és Tajvan közötti konfliktus lehetőségére figyelmeztetett, a kínai kormány tisztviselői pedig felszólították az ausztrál politikusokat, hogy "tartózkodjanak minden olyan cselekedettől, amely rombolja a kapcsolatokat".

2023 októberében a jelenlegi ausztrál védelmi miniszter, Richard Marles tett sokak szerint kényes kijelentést.

Egy háború az Egyesült Államok és Kína között Tajvan jövője miatt "olyan súlyos" lenne, hogy Ausztrália nem lehet "passzív szemlélője"

- fogalmazott Marles.

Ausztrália tavaly áprilisban bemutatta védelmi kiadásainak radikális átalakítását, amelyre a második világháború óta nem volt hasonló példa. Eszerint hangsúlyosabbá válik a nagy hatótávolságú fegyverekre és a lőszerek hazai gyártására.

Anthony Albanese miniszterelnök Canberrában elmondta, hogy az új stratégiának a célja az, hogy Ausztrália önállóbban, felkészültebben és biztonságosabban működjön. Hozzátett:

Úgy kell felépítenünk és megerősítenünk a biztonságunkat, hogy a jövőt alakítsuk, ne pedig arra várjunk, hogy a jövő alakítson minket.

A hadászati felülvizsgálat során ellenőrzés alá kerültek az előző kormány által lekötött pénzösszegek is. Ezeket újraértékelték az észlelt fenyegetésekre, így például a térségben egyre erősebbé váló Kínára tekintettel.

Kína szuverenitásának érvényesítése a Dél-kínai-tenger felett olyan módon fenyegeti az Indo-csendes-óceáni térség globális, szabályokon alapuló rendjét, amely hátrányosan érinti Ausztrália nemzeti érdekeit

- állt a felülvizsgálatban.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Irán drón