Hát itt meg mire készülnek? - Csapásmérő rakéták tucatjait fordította a szuperhatalom irányába a parányi sziget

Portfolio
Tajvan befejezte a Hsziung Feng-IIE szárazföldi csapásmérő rakéta továbbfejlesztett változatának, az 1200 kilométeres hatótávolságú Hsziung Shengnek a telepítését, amellyel a kis sziget akár a szárazföldi Kína területét is képes támadni. Ugyanakkor szakértők egy része kritizálja a fegyverrendszert annak hiányosságai miatt - közölte az Eurasian Times.

Tajvan mintegy 100 darab Hsziung Sheng szárazföldi csapásmérő rakétát telepített a területére. A fejlesztett változatot tavaly augusztusban tesztelték először, és 1200 kilométeres hatótávolsággal rendelkezik. Vagyis a rakéta képes elérni a szárazföldi Kína területét is.

A fejlesztés célja a tajvani haderő képességeinek növelése, és a tajvani offenzíváról régóta álmokat dédelgető kínai vezetés elrettentése volt.

Az új, nagyobb hatótávolságú felszín feletti cirkálórakéta, leginkább az amerikai Tomahawkhoz hasonlít

- idézett a lap egy tisztviselőt, aki a Hsziung Shengre utalt. Tajvan új rakétagyártó üzeme évente nagyjából 130 ilyen típusú "cirkálórakétát" lesz képes előállítani.

A tajvani hadtudományi szaklapok azonban élesen kritizálják az ország új rakétáit, véleményük szerint ugyanis a lopakodó képességek hiánya miatt aligha jelent fenyegetést Kínára nézve. A lapok szerint a rakéta még a hangsebességet sem képes elérni, mérete miatt pedig könnyen észlelhető a modern radarrendszerek segítségével.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF