Katonai delegációt küldött a NATO Kijevbe - Ilyen még nem volt, mióta kirobbant a háború

Portfolio
Rob Bauer holland tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke március 21-én Kijevbe látogatott. 
Ez az első alkalom a 2022 februárjában kezdődött orosz invázió óta, hogy Kijevbe utazott egy NATO-hoz kötődő katonai küldöttség. A tengernagy beszédet mondott a kijevi biztonsági fórumon, amelyben kijelentette, hogy ottléte "annak bizonyítéka, hogy a NATO és Ukrajna közelebb került egymáshoz, mint valaha" - idézi a Kyiv Independent.

"Nem a svéd zászló lesz az egyetlen kék-sárga zászló a NATO-központban"

- fogalmazott csütörtökön az ukrán fővárosban tartott beszédében Rob Bauer holland tengernagy, a NATO Katonai Bizottságának elnöke, amely a tagállamok legfelsőbb katonai vezetőit, a vezérkari főnököket tömöríti. Svédország március 7-én csatlakozott a NATO-hoz, miután 2022-ben Finnország oldalán tagságért folyamodott az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetében.

"Oroszország Ukrajna elleni háborúja soha nem szólt semmilyen valós biztonsági fenyegetésről, amely akár Ukrajna, akár a NATO felől érkezett volna. Ez a háború arról szól, hogy Putyin elnök fél valamitől, ami sokkal erősebb, mint bármilyen fizikai fegyver a földön: a demokráciától"

- nyilatkozta Bauer az orosz elnök által többször hangoztatott érvekre reagálva.

Bauer emellett óva intett a háború állásával kapcsolatos pesszimizmustól is, azt kijelentve, hogy bár "a világ talán túlságosan optimista volt 2023-ban, nem szabad ugyanezt a hibát elkövetnünk azzal, hogy 2024-ben túlságosan pesszimisták leszünk."

"A pesszimisták nem nyernek háborúkat... a mi segítségünkkel Ukrajna győzni tud és győzni is fog"

- fejtette ki Bauer Kijevben.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF