Politico: ez az egyetlen reális módja annak, hogy megbukjon Vlagyimir Putyin

Portfolio
Vlagyimir Putyint belülről nem fogják váratlanul megbuktatni oligarcha üzlettársai, az orosz elnök valószínűleg nem súlyosan beteg, az orosz ellenzék pedig nem komolyan vehető jelenlegi formájában. Az egyetlen módja annak, hogy egyáltalán esély legyen arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megbukjon az, ha az orosz haderő veszít Ukrajnában – írja véleménycikkben Jamie Dettmer, a Politico riportere.

Dettmer cikkének nagy része arról szól, hogy kritizálja azokat, akik azt jósolták a háború elején, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök rövid időn belül meg fog bukni, legyen az belső ellenzéke, vagy egészségügyi okok miatt. A Politico riportere felhívja a figyelmet arra, hogy Putyin túlélt már jónéhány nagyobb ellenzéki megmozdulást és egy puccskísérletet is, Alekszej Navalnij néhai ellenzéki aktivista mozgósítása ellenére pedig Putyin hatalma sosem látott erősségű, lassan pedig több ideje van Oroszország élén, mint Joszif Sztálin.

Az újságíró megállapítja: nagyon jók az orosz ellenzék mémei és a Nyugat szereti túllihegni a kormányellenes megmozdulások súlyát, de nincs olyan, komolyan vehető ellenzéki csoportosulás, melynek egyáltalán esélye lenne arra, hogy érdemi hatást gyakoroljon Oroszország belpolitikájára.

Dettmer, Mihailo Podoljak ukrán elnöki tanácsadót idézve, arra a konklúzióra jut, hogy az orosz vezető elmozdításának egyetlen lehetősége az, ha az orosz haderő stratégiai vereséget szenved Ukrajnában. Ez ugyanis olyan belpolitikai ellenreakciót indíthat, amely valóban veszélybe sodorhatja Vlagyimir Putyin hatalmát. Éppen ezért, szerinte a Nyugatnak mindent meg kell tennie azért, hogy az ukrán haderő győzedelmeskedjen.

Címlapkép forrása: Contributor/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF