Térkép: ezek a városok lehetnek egy orosz nukleáris csapás elsődleges célpontjai

Portfolio
Érdekes cikket jelentett meg a Newsweek, melyben főleg arról spekulálnak, melyek lehetnek azok a települések, létesítmények az Egyesült Államokon belül, melyek egy atomháború esetén az orosz stratégiai csapásmérő erők célpontjává válhatnak.

Az amerikai lap abból indul ki, hogy atomháború esetén az orosz erők elsősorban a döntéshozói központokat, kommunikációs központokat és a katonai bázisokat támadnák Amerika területén belül, természetesen elsődleges célpont lenne az Egyesült Államok saját nukleáris csapásmérő képessége is.

A Newsweek egy interaktív térképet is közölt a lehetséges célpontokról, ez weboldalukon elérhető. Kékkel a nagyobb civil döntéshozói központokat, narancssárgával a nagyobb katonai támaszpontokat, sárgával a kommunikációs központokat jelölték.

Tehát nukleáris háború esetén a Newsweek szerint

  • New York, Philadelphia, Washington, Miami, Houston, Dallas, Denver, Salt Lake City, Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, San Diego és Chicago lenne nukleáris célpont,
  • támadás alá kerülne még a norfolki tengerészeti támaszpont,
  • a Barksdale légibázis, a Kirtland légibázis, a Hill légibázis, a Malmstrom légibázis,
  • az űrerők központja Petersonban, a Minot légibázis, a Warren légibázis, az Offut légibázis, a Whiteman légibázis,
  • a nukleáris fegyvereket karbantartó Pantex üzem,
  • a Jim Creek tengerészeti kommunikációs központ Washington államban és a hawaii Lualualei-n található alacsony frekvenciájú kommunikációs központ,
  • illetve Raven Rock, az Egyesült Államok kormányának elsődleges nukleáris háborús menedékhelye.

A Newsweek arról nem spekulált, hogy Európa NATO-tagállamaiban és Oroszországban melyek lehetnek nukleáris célpontok, de vélhetően ehhez hasonlóan főbb döntéshozói központok (nagyvárosok, fővárosok) és katonai bázisok, elsősorban repterek lehetnek célkeresztben.

Címlapkép forrása: Mikhail Svetlov/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF