Van pár ordító jele annak, hogy Oroszország tényleg háborúra készül a NATO-val szemben

Portfolio
Számos gazdasági, katonai és pénzügyi jele van annak, hogy Oroszország háborúra készül a NATO-val szemben, az összecsapásra előbb sor kerülhet, mint azt sok nyugati vezető gondolná – írja friss elemzésében az amerikai Institute for the Study of War (ISW) agytröszt.

Az ISW abból indul ki, hogy választási győzelme után Vlagyimir Putyin nagyszabású reformokat jelentett be, melynek célja egyebek mellett az orosz államháztartás átfogó reformja, illetve az orosz állami kiadások jelentős növelése.

Fontos célkitűzés az ISW szerint a korrupciómentesítés (holott, megjegyzik: ennek Putyin személyesen is nagy haszonélvezője), az államháztartás működésének hatékonyabbá tétele, illetve a magas hadi kiadások fenntartása. Ezekhez az orosz gazdaság tartós stabilizációjára van szükség, melyre minden esély megvan: az IMF becslése szerint Oroszország GDP-je idén 2,6%-ot fog növekedni.

Mindeközben az orosz haderő jelentős képességfejlesztésen megy át: Szergej Sojgu védelmi miniszter épp tegnap jelentette be, hogy létrehozzák a dnyeperi folyami flottát, melynek célja vélhetően Herszon megszállt részének védelme lesz. Ezzel együtt létrehoztak egy újabb hadtestet és egy újabb dandárt is az orosz erők. Mindezek mellett Sojgu már korábban bejelentette, hogy 2024 végéig két hadtest, 14 hadosztály, 16 dandár létrehozása történik majd meg.

Az ISW értékelése szerint ezek a katonai alakulatok már nem az ukrajnai harcokhoz, hanem a NATO-val való, esetleges konfliktushoz való felkészüléshez kellenek.

Az amerikai elemzők idézik Andrzej Duda lengyel elnököt is, aki szerint az oroszok célja, hogy 2026-27-re stabil hadigazdaságot építsenek fel, amely megtámogathat egy NATO elleni háborút. Troels Lund dán védelmi miniszter szerint Oroszország 3-5 éven belül megtámadhatja a NATO-t.

Címlapkép forrása: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF