Csúnya szakítás: a NATO egyik legerősebb országa fegyverzi fel Oroszország korábbi szövetségesét

Portfolio
Franciaország után most Olaszországgal írt alá hadiipari, haderőfejlesztési megállapodást Örményország, folytatva az egyre mélyebb és egyre látványosabb szakítást korábbi legnagyobb szövetségesével, Oroszországgal.

Örményország látványosan közeledik a Nyugat felé, ennek főleg az az oka, hogy Jereván úgy látja, Oroszország nem védte meg őket Azerbajdzsán agressziójától. Erről itt írtunk részletesen:

Ma védelmi iparra és katonai felszerelésekre kiterjedő megállapodást írt alá Olaszország és Örményország, ez már a második olyan, hasonló jellegű szerződés, melyet a Jereván NATO-tagállammal kötött.

Konkrétan nem tudni, hogy az együttműködés milyen területekre terjed majd ki, de általában az ilyen egyezmények ágyaznak meg későbbi fegyvervásárlásoknak és közös hadgyakorlatoknak, hosszú távon talán kölcsönös védelmi egyezményeknek.

Örményország nem közvetlenül határos Oroszországgal, de nem kizárt, hogy ha ilyen gyorsan és látványosan közeledik a Nyugat felé, hamarosan Jerevánnak nem csupán az azerbajdzsáni agresszió miatt kell aggódnia.

Örményország területén a mai napig tartózkodnak orosz katonák.

Címlapkép forrása: Alex McBride/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF