Portfolio signature

Csúnyán szakított Oroszországgal egyik legszorosabb szövetségese, és már a Nyugatnál kopogtat – Újabb háború a láthatáron?

Az egykor örmények lakta Hegyi-Karabah azeri elfoglalása óta látványos változásnak indult Örményország külpolitikai orientációja. Míg korábban egyértelműen Oroszországtól remélték biztonságuk garantálását, ebben tavaly szeptemberben végleg csalódniuk kellett, így most Jereván sorra teszi a lépéseket, melyekkel lazítani szeretné a Moszkva felé való elköteleződését. Ezzel párhuzamosan látványos nyitás indult meg a Nyugat felé: már az európai uniós csatlakozás lehetősége is fölvetődött Jerevánban, Franciaországgal pedig komoly katonai partnerség szövődik. Mindez annak a félelemnek a hátterében, hogy Azerbajdzsánnak nemzetközileg elismert örmény területekre is fájhat a foga.

Hegyi-Karabah kérdése

Mióta tavaly szeptember 19-én és 20-án, Azerbajdzsán 24 óra leforgása alatt teljesen elfoglalta a hivatalosan a területéhez tartozó, de szinte teljes egészében örmények lakta Hegyi-Karabahot,

Örményország külpolitikai prioritásai gyors változáson mentek keresztül.

Jereván már Hegyi-Karabah azeri elfoglalása előtt is számos alkalommal panaszkodott Oroszországra, illetve a Moszkva vezette Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (KBSZSZ) nevű katonai szövetségre, hogy nem tesz semmit az örmény érdekek védelméért, de néhány hete Nikol Pasinján örmény miniszterelnök már azt jelentette be, hogy Örményország befagyasztja tagságát a KBSZSZ-ben.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés