Figyelmeztet Moszkva szoros szövetségese a terrortámadás miatt: veszélyes lehet Oroszországba utazni

MTI
Portfolio
A kirgiz külügyminisztérium figyelmeztette az ország állampolgárait, hogy csak akkor utazzanak Oroszországba, ha feltétlenül szükséges, miután a Moszkvában elkövetett terrortámadásért Közép-Ázsiából érkezett bevándorlókat tettek felelőssé az orosz hatóságok.

A múlt pénteken a Moszkva mellett található krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban történt tömeggyilkosság miatt bevándorlóellenes hangulat uralkodott el Oroszországban. Az idegenekkel szembeni bizalmatlanság különösen a közép-ázsiai, túlnyomóan muzulmánok lakta országokból érkező munkavállalókat érinti. A koncerthelyszínen elkövetett terrortámadás után az orosz hatóságok hét tádzsikisztáni és egy kirgizisztáni gyanúsítottat nevezetek meg.

A támadást az Iszlám Állam Horászán (IS-K) vállalta magára, Oroszország több magas rangú képviselője azonban ukrán kapcsolatot sejt a támadás mögött. Ezeket a vádakat Kijev határozottan tagadta.

A fokozódó orosz bizalmatlanság miatt a kirgiz kirgiz külügyminisztérium arra figyelmeztette állampolgárait, hogy csak az utazzon Oroszországba akiknek feltétlenül szükséges. Óvintézkedésekre is intette az embereket, miszerint tartsák maguknál a szükséges dokumentumokat, hogy szükség esetén be tudják mutatni azokat az orosz hatóságoknak. A szomszédos Üzbegisztán hasonló figyelmeztetést adott ki.

Oroszországban milliós nagyságrendben vállaltak munkát a szegényebb közép-ázsiai országokból érkező munkások, jellemzően az alacsonyabb képzettséget igénylő szektorokban. A külföldi munkások közben egyre gyakrabban számolnak be megkülönböztetésről és kirekesztésről, amely a terrortámadás óta éri őket Oroszországban.

Címlapkép forrása: Sefa Karacan/Anadolu via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF