Megszólalt az orosz külügyi szóvivő a moszkvai terrortámadásról: nagyon nehéz elhinni, hogy az Iszlám Állam képes lett volna erre

Portfolio
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán azt mondta, „nagyon-nagyon nehéz elhinni”, hogy az Iszlám Államnak meglett volna a képessége egy a Crocus City Hall elleni támadáshoz hasonló terrormerénylet kivitelezésére – írja a The Guardian.

Az erős kijelentéseiről ismertté vált Zaharova szerint a Nyugat sietősen az Iszlám Államra hárította a felelősséget, hogy elterelje azt Ukrajnáról és az őt támogató nyugati kormányokról.

Hogy elhárítsák a kollektív nyugat gyanúját, sürgősen ki kellett találniuk valamit, ezért az Iszlám Államhoz folyamodtak, előhúztak egy ászt az ingujjukból, és szó szerint néhány órával a terrortámadás után az angolszász média pontosan ezeket a verziókat kezdte el terjeszteni

mondta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn elismerte, hogy radikális iszlamisták követték el a merényletet. Az elfogott terroristák jórészt a muszlim többségű Tádzsikisztán állampolgárai. A terrortámadásokért az Iszlám Állam afganisztáni szárnya, a Horaszáni Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és egy videót is közzétettek a támadásról.

Ugyanakkor Putyin is fölvetette hétfői beszédében, hogy a megrendelő kiléte még kérdéses, és Ukrajnára terelte a gyanút. Az orosz vezetés több tagja is megpróbálta Ukrajnára kenni a felelősséget, így például Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója.

Oroszország ugyanakkor mindeddig semmilyen bizonyítékkal nem állt elő, ami alátámasztaná Ukrajna részvételét.

Címlapkép forrása: Lev Radin/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF