Új csillag tűnt fel a kínai belpolitika egén: már az elnöktől kezd átvenni feladatokat Caj Csi

Portfolio
Caj Csi, a kínai elnök kabinetfőnöke vette át a digitális gazdaság felügyeletét és a kiberbiztonságért felelős kommunista párti testület vezetését. A lépés Hszi Csin-ping hatalmának megerősítését célozza - írta a South China Morning Post.

Caj Csi nemrégiben átvette a kiberbiztonság és az internet felügyeletéért felelős kommunista párti testület vezetését Kínában. Ezt a szerepet korábban maga Hszi Csin-ping elnök töltötte be 2014 óta. Elemzők szerint ez a változás azt mutatja, hogy a kínai vezetés egyre inkább megbízható helyettesekre bízza a felelősséget. A testület eredetileg 2014-ben jött létre, hogy megerősítse a párt internet feletti közvetlen ellenőrzését. A lépést akkor az váltotta ki, hogy internet és az online közvélemény pekingi ellenőrzésének hiányából fakadó aggodalmak váltották ki.

Caj kinevezését nem hozták nyilvánosságra hivatalosan, de egy pekingi forrás szerint már 2023 első felében került sor rá.

A párt ritkán jelenti be az ilyen típusú kinevezéseket: többnyire csak az ülések után kiadott hivatalos nyilatkozatokban teszik közzé ezeket az információkat. Az új szerepe komoly bizalomra utal irányába, mivel az internet felügyelete és mint a modern kínai propaganda egyik egyik kulcsfontosságú csatornája a kommunista párt kiemelt figyelmét élvezi.

Caj a jövőben továbbra is Hszi Csin-ping irányítása alatt áll, és tájékoztatni fogja őt a bizottság döntéseiről. Cai már korábban is nagyobb befolyással rendelkezett, mint elődei. Ő a Politbüro Állandó Bizottságának ötödik számú tagja és a párt titkárságának legidősebb tagja, ami befolyást biztosít számára ideológiai és személyzeti kérdésekben.

Caj aktív közösségi médiafelhasználó volt korábban, amikor Csöcsiang tartományban töltött be hivatalos pozíciókat. Akkor több mint 10 millió követője volt Weibo-n, amelyen keresztül kapcsolatot tartott a nyilvánossággal. Régi kapcsolatot ápol az elnökkel, először az 1980-as években találkozott Hszivel Fucsien tartományban. Később Pekingbe költözött, amikor 2014-ben kinevezték az újonnan létrehozott Nemzetbiztonsági Bizottság ügyvezető igazgatóhelyettesévé, majd 2017-ben Peking pártfőnökévé és Politbüro tagjává nevezték ki. Ma Kína egyik legnagyobb hatalmú politikai szereplője.

Címlapkép forrása: Kevin Frayer/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF