Kiszivárgott: hatalmas fegyvervásárlásra készül Németország, új F-126-os fregattokat kap a haditengerészet

Portfolio
Németország kormánykoalíciója már ebben a negyedévben folytatja az ország hadseregének modernizálását, 7 milliárd euró értékben két haditengerészeti fregatt és több száz páncélozott szállítójármű beszerzésével - írta meg a Bloomberg.

A német kormánykoalíció ebben a negyedévben folytatja a Bundeswehr, vagyis a Szövetségi Védelmi Erő átalakítását. Ennek keretében jelentős beruházásokat hajtanak végre,

többek között két haditengerészeti fregatt és számos páncélozott szállítójármű beszerzésére kerül sor, összesen 7 milliárd euró értékben.

A Bloomberg forrásaira hivatkozva arról is beszámolt, hogy a német kormány élni fog azzal az opciós jogával, amelynek köszönhetően két további F126-os fregattot vásárolhatnak a haditengerészetüknek, mintegy 3 milliárd euróért. Így a haditengerészet összesen hat fregattot fog vásárolni.

Ezen felül, a Rheinmetall által gyártott 900 darab Fuchs típusú páncélozott szállítójármű beszerzése is megerősítésre kerül, amelynek értéke elérheti a 4 milliárd eurót. Ezeket a járműveket 2025-től kezdődően állítják majd hadrendbe.

Az említett fejlesztések finanszírozása részben egy különalapból történik, amelyet Olaf Scholz kancellár hozott létre közvetlenül az ukrajnai háború kitörése után. Ez a 100 milliárd eurós alap a védelmi kiadások növelését célozza, amely az éves védelmi költségvetés mintegy 52 milliárd eurós összegén felül áll rendelkezésre.

A címlapkép illusztráció. A címlapkép forrása: Michael Fischer/picture alliance via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF