Mi történik itt? – Orosz katonák jelentek meg a katonai junta uralta országban, nem üres kézzel érkeztek

Portfolio
A nigeri állami RTN beszámolója szerint az orosz védelmi minisztérium katonai kiképzői érkeztek meg az afrikai országba, a katonai junta által uralt Niger és Oroszország közötti megállapodás keretében – írja a Reuters.

Az RTN csütörtöki adása felvételt mutatott egy katonai szállító repülőgépről, amelyből felszereléseket pakolnak ki, miközben egyenruhás emberek állnak a gép mellett.

Azért vagyunk itt, hogy kiképezzük a nigériai hadsereget, és hogy fejlesszük a katonai együttműködést Oroszország és Niger között

– mondta a csütörtöki felvételen egy terepszínű egyenruhát viselő férfi, aki az RTN szerint az egyik kiképző volt.

Az állami tévéadó szerint Oroszország azt is megígérte, hogy légvédelmi rendszert fog telepíteni Nigerbe.

Vlagyimir Putyin orosz elnök március végén beszélt telefonon a nigeri junta vezetőjével, Abdourahamane Tianival, akivel megállapodtak a biztonsági együttműködés erősítésében. Niger nem sokkal korábban, március 17-én mondta fel az Egyesült Államokkal kötött katonai megállapodást.  

Nigerben, ahogy a Száhel-övezet több más országában, például Maliban és Burkina Fasóban, az elmúlt években katonai puccsok robbantak ki.

A hatalomra jutott junták egyre szorosabbra fűzik az együttműködést a térségben mind aktívabbá váló Oroszországgal.

A katonai puccsok óta romlott a helyzet a Száhel-övezetben, ahol az országok reménytelen küzdelmet folytatnak az iszlamista terrorcsoportokkal. 2023-ban a halálos áldozatok száma 38 százalékkal növekedett a megelőző évhez viszonyítva.

A címlapkép illusztráció, forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF