Eszkalációval fenyeget Teherán húzása: amerikai bázist támadtak a milicisták

Portfolio
Irán régóta használ milicistákat, hogy azokon keresztül növelje a befolyását a Közel-Keleten. Most ilyen alakulatok követtek el támadást egy Észak-Szíriában található amerikai bázis ellen – számolt be a The Jerusalem Post.

A 2023 októberében kirobbant izraeli-Hamász háború következményeként számos alkalommal érte támadás a Közel-Keleten található amerikai támaszpontokat. Különösen Irakban és Szíriában volt kitett ezeknek, ahol a síita Irán nagyon erős befolyással bír.

Minden alkalommal nem reguláris alakulatokat használ fel ahhoz, hogy a nyugati nagyhatalom bázisára csapást mérjen, mivel ezeket kevésbé lehet nyomon követni, valamint számon kérni.

Vasárnapról hétfő virradóra ismét ezt a taktikát vetette be Teherán az Egyesült Államok ellen. Az eset különlegessége, hogy ezúttal egy nemzetközi határt is átlépett a támadás. A Szíria északi részén található Zummar városánál található amerikai támaszpontot öt rakétával lőtték, méghozzá Irak területéről. Az eset egyértelműen jelzés is lehet a Washington és Bagdad politikája felé, mivel Mohammed Shia al-Szudani iraki miniszterelnök éppen egy nappal korábban tért vissza egy látogatásról, amelyen az amerikai elnökkel találkozott. A támadást a Kataib Hezbollah fegyveresei követték el, amely szorosan kötődik Teheránhoz.

Korábban az amerikai csapatok megígérték, hogy elhagyják a szíriai, valamint az iraki bázisokat, mivel tartottak attól, hogy a folyamatos támadások miatt komoly veszélynek lesznek kitéve.

Az Iránnal szövetséges alakulatok azután döntöttek a támadás mellett, hogy állításuk szerint nem látják a tárgyalások megfelelő haladását az amerikaiak távozásáról. Hasonló akciókra február eleje óta nem volt példa.

Címlapkép forrása: John Moore/Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF