Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn
Portfolio
Az Egyesült Államok szankciókat tervez az izraeli hadsereg (IDF) egy egységével szemben, amelyet az emberi jogok megsértésével vádolnak. Ez lenne az első alkalom, hogy Washington szankcionálná az IDF egyik alakulatát – írja a The Guardian. Isaac Herzog izraeli elnök szerint az európai vezetők sürgősen fel kell, hogy ébredjenek és felismerjék az Irán által jelentett globális veszélyt, amely drónok ezreit szállítja Oroszországnak és nukleáris fegyverprogramját is folytatja, miközben Izrael a Gázai övezetben és Irán ellen is védekezik - számolt be a Politico. Cikkünk folyamatosan frissül.
Megosztás

Oroszország figyelmeztet: egy "közvetlen katonai összecsapás" szélén táncolnak a nyugati atomhatalmak

Oroszország hétfőn arra figyelmeztetett, hogy növekszik a kockázata egy "közvetlen katonai összecsapásnak" Oroszország és a nyugati atomhatalmak között – számol be a CNBC.

Oroszország figyelmeztet: egy
Megosztás

Kiterjesztenék az Irán elleni szankciókat az uniós tagországok, itt vannak az ötletek

Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei "elvben megállapodtak" az Iránnal szembeni szankciók kiterjesztéséről, miután Teherán nemrégiben rakéta- és dróntámadást intézett Izrael ellen - közölte Josep Borrell kül-és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő hétfőn, a miniszterek luxembourgi tanácskozását követő sajtótájékoztatóján.

Kiterjesztenék az Irán elleni szankciókat az uniós tagországok, itt vannak az ötletek
Megosztás

Több tucat embert állítottak elő a Yale Egyetemen tartott Izrael-ellenes tüntetésen

A rendőrségnek kellett beavatkoznia Izrael-ellenes tüntetőkkel szemben a Yale Egyetemen hétfőn, ahol több tucat aktivistát előállítottak, miközben a New York-i Columbia Egyetem online formátumban tart előadásokat a tiltakozások miatt, valamint antiszemita megnyilvánulásokat követően.

A Connecticut állambeli New Havenben működő Yale Egyetem rendőrsége az intézmény területén tábort vert, Izrael ellen tiltakozó csoport tagjait eltávolította, és mintegy 40-45 embert előállított, köztük több diákot.

A Yale Egyetemen a hétvégén több százan gyűltek össze a többi között azt követelve, hogy a felsőoktatási intézmény szakítsa meg a kapcsolatait az egyetemnek anyagi támogatást nyújtó hadiipari vállalatokkal, amelyek - a tiltakozók szerint - Izrael számára szállítanak fegyvereket.

A hatóság hétfői közbelépése során több száz tüntető lezárt egy közeli forgalmas útkereszteződést. A megmozdulás résztvevői "Szabad Palesztina" feliratú és a Columbia Egyetemen tüntetőkkel szolidaritást vállaló táblákat tartottak fel.

A New York-i Columbia Egyetemen hétfőn is folytatódtak az Izrael-ellenes tüntetések. Az egyetem vezetése úgy döntött, hogy az intézmény területét érintő megmozdulások miatt áttérnek az internetes távoktatásra.

A vezető amerikai egyetemen csütörtökön több mint 100 embert vettek őrizetbe az ott letáborozott tüntetők közül, akik azt követelték az oktatási intézmény vezetésétől, hogy szakítsa meg bizonyos - Izraelhez kötődő - partnerekkel a kapcsolatokat.

Eric Adams, New York város polgármestere vasárnap elítélte a Columbia Egyetemen történteket, és teljes mértékben elfogadhatatlannak mondta az ottani tüntetők által hangoztatott antiszemita jelszavakat. A polgármester közölte, hogy New York városának rendőrsége készen áll beavatkozni, ugyanakkor elmondta, hogy egyetemi területen csak az intézmény rendőrségének felkérésére, illetve nagyon indokolt esetben léphetnek közbe.

A Columbia Egyetemen zajló tüntetések zsidóellenes megnyilvánulásaira példaként a polgármester kiemelte: zsidó diákokat transzparenseken a palesztin Hamász katonai szárnya, az al-Kasszám Brigádok célpontjaiként tüntették fel. Hozzátette, hogy a megmozdulásokon olyan jelszavak is elhangzottak, mint a "Mi vagyunk a Hamász", valamint a "Nem akarunk cionistákat!".

A pészah zsidó vallási ünnep hétfői kezdetét megelőzően a Columbia Egyetem és az intézményhez tartozó Barnard College rabbija arra kérte a zsidó hallgatókat, hogy utazzanak haza, mert az egyetemi biztonsági személyzet és New York város rendőrsége nem tudja garantálni biztonságukat.

Palesztinpárti aktivisták a múlt héten több más amerikai egyetemen is tüntettek. Csütörtökön a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem vezetésének tanácskozását szakították félbe Izrael-ellenes, illetve a palesztinok felkelését - az intifádát - éltető aktivisták. (MTI)

Megosztás

Új Izrael-ellenes szuperszövetség alakul? - Dél-Ázsia egyik legerősebb államával barátkozik Irán

A gazdasági és a biztonsági kapcsolatok mélyítéséről állapodott meg hétfőn Iszlámábádban Sehbaz Sarif pakisztáni miniszterelnök és Ebrahim Raiszi iráni elnök. A felek egyúttal a két ország közös határának megerősítésére is ígéretet tettek.

Új Izrael-ellenes szuperszövetség alakul? - Dél-Ázsia egyik legerősebb államával barátkozik Irán
Megosztás

Máris visszakozik Irán: mégsem úgy gondolták az atomfegyveres fenyegetést

Az atomfegyvereknek nincs helyük Irán nukleáris doktrínájában -  közölte az ország külügyminisztériuma hétfőn, miután néhány nappal ezelőtt az iráni Forradalmi Gárda nukleáris biztonságért felelős parancsnoka arról beszélt, hogy az izraeli katonai fenyegetések miatt Teherán felülvizsgálhatja nukleáris tevékenységét.

Máris visszakozik Irán: mégsem úgy gondolták az atomfegyveres fenyegetést
Megosztás

Kiderülhetett, milyen rakétával cselezte ki Izrael az iráni légvédelmet

Nemzetközi szakértők úgy vélik, hogy Irán igyekszik csökkenteni a múlt heti izraeli támadás jelentőségét azzal hogy egy egyszerű dróntámadásnak állították be az akciót Sokkal valószínűbb, hogy az egyik csúcsfegyverüket vetették be.

Kiderülhetett, milyen rakétával cselezte ki Izrael az iráni légvédelmet
Megosztás

Lemond az izraeli katonai hírszerzés parancsnoka

Az IDF ma reggel közölte, hogy távozik a katonai hírszerzés (Aman) vezetője, Aharon Haliva vezérőrnagy. A tábornok lemondását az október 7-i terrortámadással indokolta.

Lemond az izraeli katonai hírszerzés parancsnoka
Megosztás

Bejelentette Irán: egyetlen lépés választja el Izraelt a nukleáris katasztrófától

Az iráni Iszlám Forradalmi Gárda magas rangú parancsnoka figyelmeztetett, hogy ha Izrael támadást indít Irán nukleáris létesítményei ellen, Teherán is hasonlóképpen fog eljárni - közölte az USA Today.

Bejelentette Irán: egyetlen lépés választja el Izraelt a nukleáris katasztrófától
Megosztás

Felvételek: nem végződött jól Izrael akciója a szomszédos országban

Jeruzsálem 2023 októbere óta nemcsak a Gázai övezetben vív háborút az iszlamista Hamász ellen, hanem északon a Hezbollah ellen is állandóak az összecsapások. Nem minden manőver hoz sikereket, erről tett most közzé felvételeket a libanoni szervezet.

Felvételek: nem végződött jól Izrael akciója a szomszédos országban
Megosztás

Eszkalációval fenyeget Teherán húzása: amerikai bázist támadtak a milicisták

Irán régóta használ milicistákat, hogy azokon keresztül növelje a befolyását a Közel-Keleten. Most ilyen alakulatok követtek el támadást egy Észak-Szíriában található amerikai bázis ellen – számolt be a The Jerusalem Post.

Eszkalációval fenyeget Teherán húzása: amerikai bázist támadtak a milicisták
Megosztás

Amerika lesújtana Izrael egyik egységére, Jeruzsálem szerint itt lenne az ideje Európának felébrednie – Közel-keleti háborús híreink hétfőn

Cikkünk folyamatosan frissül az iráni-izraeli konfliktus legfrissebb aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja vissza:

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jön a felturbózott szuperállampapír! Itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Székesfehérvár
2024. június 4.
Financial IT 2024
2024. június 11.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-2153544064