Átlépte a vörös vonalat Nagy-Britannia: átadják a Paveway-t, a félelmetes JDAM testvérét

Portfolio
Az Egyesült Királyság az Ukrajnának nyújtott legutóbbi katonai segélycsomagjába Paveway IV lézerirányítású bombákat is felvett, ami az első ilyen jellegű támogatás – számolt be róla az ukrán Defence-blog.

Jonathan Beal, a BBC egyik haditudósítója tette közzé X-en (régebbi nevén Twitteren) a hírt, miszerint a szerdán bejelentett, rekordösszegű, mintegy 617 millió dolláros brit segélycsomag részét képezik a Paveway IV-es precíziós bombák is.

A hivatalosan közzétett lista nem részletezi ilyen pontosan a tételeket – ott csak 1600 csapásmérő és légvédelmi rakéta, illetve Storm Shadow robotrepülőgépek szerepeltek.

A Paveway IV működésében nagyon hasonlít az amerikai JDAM-ra, lényegében egy GPS-vevővel felszerelt "buta bomba", amely így alkalmassá válik precíziós csapásmérésre is. Hatótávolsága a repülési magasságtól és a röppályától függően elérheti a 30 kilométert is. 2008-ban kezdődött meg a sorozatgyártása, a rendszert ugyanakkor mindezidáig nem küldték Ukrajnának.

Nagy-Britannia a közelmúltban is használta a precíziós fegyvert, a jemeni lázadók állásait támadták a RAF (Royal Air Force) gépei.

Címlapkép forrása: Public Domain

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF