12 évvel a terrortámadás után - Elképesztő lesz az új WTC

Portfolio
A One World Trade Center (1 WTC), másik ismert nevén Freedom Tower, 104 emeletes épülete 2006 áprilisa óta készül, most pedig már a sajtó is megtekinthette a kilátást a szerkezetkész épület 100. emeletéről, illetve az utolsó szintekre tervezett csillagvizsgáló videós látványtervét.

A 550 méter magasra felnyúló projekt becsült költsége nem kevesebb mint 3,8 milliárd dollár, azaz közel 900 milliárd forint. A mintegy 300 ezer négyzetméter összterületű fejlesztés tervezett átadása 2013 végén, 2014 elején várható. Az összes területen belül 71 emelet, mintegy 240 ezer négyzetméter "A" kategóriás irodaként üzemel majd, melyből 110 ezer négyzetmétert az a Condé Nast nevű médiaóriás bérel, mely többek között olyan magazinoknak a kiadója, mint a Vogue, a Vanity Fair, az Architectural Digest, a Bon Appétit, a GQ, vagy a The New Yorker.



A One WTC belső és külső látványtervei









Forrás: One WTC
Kilátás a 100. emeletről



Forrás: Curbed
Az állomás

Egy ekkora épülethez azonban komoly tömegközlekedési fejlesztésekre is szükség van. Bár New York belvárosa a metróvonalakkal és -megállókkal a jobban ellátott részéhez tartozik a világnak, a teljes negyed megújításához elengedhetetlen volt egy új csomópont megépítése is. New Yorknak pedig ebből sem elég a középszerű. A csomópontot pedig nem más, mint a világ egyik leghíresebb ma élő építésze, a valenciai Santiago Calatrava tervezte a maga összekeverhetetlen stílusában.



Forrás: One WTC

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF