Itt vannak Pest legnépszerűbbjei - Újlipótvárostól Ferencvárosig

Portfolio
A főváros irodapiacán megvannak azok a tengelyek és gócpontok, melyek köré a legtöbb modern irodaház koncentrálódik. Ez a törvény azonban szinte teljesen felborul Pest középső részén, ahol az Üllői úti mellékutcától a Városliget szomszédságáig szinte teljesen véletlenszerűen, nem is feltétlenül metróállomások mellett helyezkednek el rendkívül népszerű munkaközpontok. A budapesti irodapiac szegmenseit bemutató sorozatunk hatodik részében a pesti központi alpiaccal ismerkedhetünk meg az irodaház.info adatbázisának segítségével.
A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) nyolc alpiacra osztja a budapesti irodapiacot és ezen bontás alapján közli negyedéves statisztikáit. 2014-ban a teljes irodaállomány 18%-a koncentrálódott a budai központi alpiacra. Bérbeadások tekintetében részesedéséhez képest erősen teljesített az alpiac, itt realizálódott terület alapján a bruttó bérbeadás 27%-a.

Az alpiacok döntő többségével ellentétben Pesten bővült az irodaállomány 2014-ben: a negyedik negyedévben adták át a Corvin Corner irodaházat. Az idei év első negyedévében részesedéséhez mérten jól teljesített a térség, itt zajlott le a bruttó bérbeadás 23%-a, összesen 15 030 négyzetméterre kötöttek szerződést. A bérirodák kihasználatlansága 2013-hoz képest közel 2 százalékponttal csökkent, 2015 elején 15,7%-on állt, ami mintegy 4 százalékponttal alacsonyabb, mint a budapesti ráta.

A pesti központi alpiac földrajzilag viszonylag bonyolultan határolható körül. Lényegében minden ide tartozik, ami Pesten a Dózsa György és a Fiumei út-Orczy út-Haller utca vonalán belül található, kivéve az V. kerületet, valamint Újlipótvárost és a Terézváros Andrássy úton és Teréz körúton belüli részét.


Lássunk néhányat a pesti irodaházak közül!

Corvin Corner


A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A népszerű Corvin negyedben található irodaház Budapest egyik legújabbja, mivel 2014-ben adták át. A Corvin Corner Tower a Corvin Sétány projekt harmadik iroda ütemének első épülete, mely közvetlenül a Corvin Ringier Tower mellett helyezkedik el. A Futó és a Práter utca sarkán lévő irodaépület tervezésénél a leírás szerint figyelembe vették a minőség és a gazdaságos üzemeltetés lehetőségének ötvözését, így született meg egy gazdaságos, mégis 'A' kategóriás környezetet nyújtó épület terve. A BREEAM 'Very Good' minősítéssel és 6200 négyzetméter bérbeadható területtel rendelkező irodaházban jelenleg 3200 négyzetméter szabad irodaterület található.Haller Gardens


A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A pesti oldal egyik legnagyobb irodaházaként tartják számon a Soroksári úti, 'A+' kategóriás Haller Gardens-t, melynek teljes irodaterülete eléri a 32 000 négyzetmétert. Az irodaház a IX. kerület Duna-parti szakaszán épült fel a Milleniumi Városközpont közvetlen szomszédságában. A leírás szerint a felsőbb szinteken az irodákhoz kapcsolódóan kizárólagos használatú, különleges adottságú tetőteraszok vannak, a mélygarázsban pedig szeparált vendégparkoló és autómosó bővíti a szolgáltatások listáját. Az irodaház alig néhány nappal ezelőtt új bérlővel bővült a UPC személyében, ezzel pedig a kihasználtság megközelítette a 70%-ot.

Liget Center


A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A 7168 négyzetméter bruttó bérbe adható területtel rendelkező Liget Center 1948-ban épült műemlék épület, melyet 2000-ben teljesen felújítottak Erick van Egeraat holland építész tervei alapján. Az épület rendelkezik a fenntarthatóság bizonyítványaival, az alkalmazott zöld megoldások közé tartozik az egész épületben megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, az elektromos autó töltőállomás a mélygarázsban, valamint a természetes fény maximális felhasználása. Az irodaház teljesen megtelt, ami részben annak is köszönhető, hogy a Liget Center egyedülálló kilátással rendelkezik Budapest legnagyobb parkjára, a Városligetre.

Eiifel Tér Irodaház


A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

Az egyik legdrágább belvárosi irodaházat a Nyugati pályaudvar mellett találjuk, az Eiffel téren. A bérleti díjak 20 -22 euró közötti mozognak, amihez 4 eurós üzemeltetési költség társul. A 2010-ben átadott irodaház a Váci úti folyosó és a belvárosi üzleti negyed szomszédságában helyezkedik el és a leírás szerint saját életet élő mikrokörnyezetként jellemezhető, mely az épület előtti csendes, ám életteli parkkal kiegészülve egy valóban élhető és élvezhető munkakörnyezetet teremt. Bérbeadottsági mutatója 100%, tehát szabad területeket már nem találunk az irodházban.

Studium Irodaház


A képre kattintva még több fotót láthatsz az irodaházról!

A Studium Irodaház a Duna partjának közelében, a Nagyvásárcsarnok mellett található. Alapterülete mintegy 12 000 négyzetméter, különlegessége pedig az, hogy integrált része a Budapesti Corvinus Egyetem több mint 50 ezer négyzetméter szintterületű Közraktár utcai épülettömbjének. A leírás szerint az irodaház működésében elkülönül az egyetemi résztől, mégis ideális lehet olyan cégek számára, akiknek kifejezett előnyt jelent az egyetem közelsége, pl. a munkaerő vonzása szempontjából. A 2007-ben átadott 'A' kategóriás komplexumban a bérleti díjak 10 és 14 euró között mozognak. A projekt fejlesztője a Wing, mely nemrég nyerte el a lehetőséget, hogy megépítése Budapest legnagyobb irodaházát, a Magyar Telekom új központját, a Groupama Aréna mellett.

A sorozat eddigi részeit az alábbi linkekre kattintva olvashatod:


hirdetés

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF