Átadták az E.ON új, budapesti székházát

Átadták az E.ON új, budapesti székházát

Használatbavételi engedélyt kapott az ATENOR által fejlesztett BakerStreet irodakomplexum első épülete. A 16 643 négyzetméteres, 100%-os kiadottsággal rendelkező irodaház lesz az E.ON Hungária Csoport budapesti székháza. Az épület bérlői júniusban költöznek.

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Az év eddigi legdrágább irodaháza cserélt gazdát Bécsben

Megvásárolta a Wilhelm von Finck csoport tagvállalataként működő Euro Real Estate az IMMOFINANZ-tól a City Tower Vienna-t - számolt be róla az eladó. A 87 méter magas irodaépület több mint 150 millió eurós (kb. 58 milliárd forint) vételára az idei év eddigi legmagasabb összegű tranzakciója az osztrák ingatlanpiac irodaszegmensében.

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

Véget ért a hagyományos irodaépítési láz

Véget ért a hagyományos irodaépítési láz

Leáldozott az öt-tízéves bérleti szerződéseknek a fővárosi irodapiacon, miután ez szembe megy a bérlők által elvárt rugalmassággal – hangzott el a Corvinus ingatlanmenedzser szakirányú továbbképzésének legutóbbi alumni rendezvényén. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az irodákat egyre inkább az ott dolgozók igényei szerint kell kialakítani, a jövő pedig a vegyes funkciójú épületeké.

MNB: nagyot csökkent a budapesti irodák értéke, de elérhettük a gödör alját

MNB: nagyot csökkent a budapesti irodák értéke, de elérhettük a gödör alját

A BRF nemrég közzétett első negyedéves irodapiaci jelentése után megjelent az MNB legfrissebb Kereskedelmiingatlan-piaci jelentése is. Az esemény sajtótájékoztatóján Banai Ádám, az MNB jegybanki eszköztárért, pénzügyi stabilitásért és devizatartalék-kezelésért felelős ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az elmúlt évben világszerte nagy figyelmet kapott a kereskedelmiingatlan-piac, így Magyarországon is fontos ezzel foglalkozni. A pontos számokat Winkler Sándor, az MNB Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság osztályvezetője ismertette.

Új bérlő költözik a Népliget melletti irodaházba

Új bérlő költözik a Népliget melletti irodaházba

Újabb nemzetközi bérlő költözik 2024 őszén a WING által fejlesztett vegyesfunkciós Liberty épületbe: a Flowserve Hungary Services, a Flowserve Corporation hazai leánycége, amely a szivattyú- és szeleptechnikai megoldásoknak, valamint ezek komplett rendszereinek szakterületén érdekelt. A szerződéssel az épület 5. emelete kap új bérlőt, 2550 négyzetméteres irodaterületen.

Kiderült, hova költöztetik a MÁV-székház több mint 2000 dolgozóját

Kiderült, hova költöztetik a MÁV-székház több mint 2000 dolgozóját

Néhány hete derült ki, hogy május 6-ig minden dolgozónak el kell hagynia a MÁV-Volán-csoport budapesti központi irodaházát. Mostanra az is eldőlt, hova kerül az ott dolgozó mintegy 2100 munkavállaló - írja a 24.hu. Bár a költözés miatt az egyes pozíciókat illetően is nagy a bizonytalanság, a vasúttársaság azt ígéri, minden munkatársuknak lesz majd új munkaállomása.

Kilenc éve nem láttunk ilyen sok üres irodát Budapesten

Kilenc éve nem láttunk ilyen sok üres irodát Budapesten

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 377 170 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 560 590 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 816 580 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az üresedési ráta tovább emelkedett, a bérirodáknál 16,9, míg a teljes irodapiacon 13,8 százalék, ami 9 éves csúcsot jelent - derül ki a BRF legfrissebb, 2024 első negyedévi irodapiaci felméréséből.

Felforgatják a budapesti irodapiacot az állami cégek költözései

Felforgatják a budapesti irodapiacot az állami cégek költözései

Hiába vágta el a Covid az irodapiac iránti befektetői és fejlesztői bizalmat, bizonyos alpiacokon ma is jelentős építkezések zajlanak. Ide sorolható a Nem-központi Pest területén épülő Zugló Városközpont és a dél-budai BudaPart beruházás is. Előbbi mintegy 150 ezer négyzetméternyi alapterülettel bővítheti a fővárosi állományt, és állami, kormányzati intézményeknek ad majd helyet, utóbbin pedig szintén több tízezer négyzetméternyi irodaterület valósul meg, ahova részben ugyancsak állami intézmények költözhetnek. Ezúttal arra voltunk kíváncsiak, milyen hatása lehet a budapesti irodapiacra nézve annak, ha ekkora volumenben költöznek állami intézmények jelenlegi épületeikből modern, A kategóriás irodaházakba.

A szemünk előtt robbant be egy ingatlanpiaci krízis

A szemünk előtt robbant be egy ingatlanpiaci krízis

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a kereskedelmi ingatlanpiaccal foglalkozunk, a szektor irodai szegmense ugyanis már-már válságjeleket mutat, ami persze az épületeket finanszírozó bankszektor számára sem túl jó hír. A témáról Futó Pétert, a Portfolio ingatlanpiaci elemzőjét kérdeztük. Az adás második részében azokra a kérdésekre keressük a választ, hogyha valaki lakásvásárlás előtt áll, akkor érdemes-e kivárnia jobb piaci- és kamatkondíciókban reménykedve, ha pedig úgy dönt, hogy ingatlant vesz, milyen hitelekre számíthat. Ezzel kapcsolatban Palkó István, a Portfolio vezető pénzügyi elemzője volt a vendégünk. Mai mindkét megszólalónk, és több neves hazai szakértő is ott lesz március 5-én 17.30-kor a Portfolio online klubrendezvényén, ahol a lakáspiac lesz a téma. A részvétel a Portfolio Signature-program előfizetői számára érhető el, nekik viszont ingyenes, további részletek ide kattintva érhetők el.

Ez már súlyos ingatlanválság: időzített bomba robbanhat a világ irodapiacán

Ez már súlyos ingatlanválság: időzített bomba robbanhat a világ irodapiacán

Jelképes, pár centes összegért kínálnak eladásra egy hatalmas londoni irodakomplexumot. A bökkenő, hogy a tulajdonjog mellé egy 800 millió dolláros adósság is jár. Az előttünk álló időszakban egyre több lehet az olyan kereskedelmi ingatlan, aminek valós értéke a hitelfedezeti értéke alá csökken, így inkább megszabadulnak tőle a tulajdonosaik. Iparági szakértők szerint 2008 óta a mostani a legnagyobb ingatlanválság a világon, a legsúlyosabb problémákat az Egyesült Államok és Németország piacain látjuk. Ennek kialakulását és a lehetséges kimenetelét az alábbiakban foglaltuk össze.

Mi kell ahhoz, hogy egy iroda igazán vonzó legyen?

Mi kell ahhoz, hogy egy iroda igazán vonzó legyen?

Még nyomott áron is érdemes kiadni az irodaházak földszintjét különféle szolgáltatóknak. Azok nélkül nehezebb lenne igazán vonzóvá tenni magát a házat a bérlők dolgozóinak szemében. Persze fontos, hogy milyen szektorokból sikerül bérlőket találni, a jelek szerint az étterem, az élelmiszerüzlet és a fitneszközpont jó választás – összegezte az elmúlt egy-másfél év tapasztalatait a Newmark VLK Hungary bérlőképviseleti vállalat.

Átadták a BEM Center irodaházat

Átadták a BEM Center irodaházat

Átadták a BEM Center irodaházat és ezzel együtt az első bérlők is megérkeztek, akik között van a beruházó és fejlesztő Market Asset Management Zrt. is.

Mi várható 2024-ben a hazai ingatlanpiacon?

Mi várható 2024-ben a hazai ingatlanpiacon?

A tavalyi év turbulenciái után milyen makrogazdasági tendenciák, ingatlanpiaci hatások érvényesülhetnek 2024-ben? Merre tart az ingatlanbefektetési-, az iroda- és az ipariingatlan-piac? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Colliers vezető munkatársai: Tóth Kristóf (Head of Research), Vécsey Bence (Head of Capital Markets), Ecsődi Miklós (Head of Office) és Beck Tamás (Head of Industrial) a cég tájékoztatóján.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyik napról a másikra felsorakozott a kínai hadsereg – Nyakunkon a következő nagy háború?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.