Mi várható 2024-ben a hazai ingatlanpiacon?

Mi várható 2024-ben a hazai ingatlanpiacon?

A tavalyi év turbulenciái után milyen makrogazdasági tendenciák, ingatlanpiaci hatások érvényesülhetnek 2024-ben? Merre tart az ingatlanbefektetési-, az iroda- és az ipariingatlan-piac? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a Colliers vezető munkatársai: Tóth Kristóf (Head of Research), Vécsey Bence (Head of Capital Markets), Ecsődi Miklós (Head of Office) és Beck Tamás (Head of Industrial) a cég tájékoztatóján.

Hol épülnek fel idén Budapest legnagyobb irodaházai?

Hol épülnek fel idén Budapest legnagyobb irodaházai?

Nemrég jelent meg a BRF irodapiaci jelentése, ami a tavalyi utolsó negyedéves irodapiaci számokat ismertette. Ezzel együtt a Cushman & Wakefield egy részletesebb elemzést is közzétett, melyből kiderül, hogy melyek voltak a tavalyi és melyek lesznek az idei legnagyobb irodaházfejlesztések, emellett a kereslet és a hozamok változására is kitért. Utóbbi alakulása bizonyítéka annak, hogy sok más országhoz hasonlóan a magyar irodapiacon is érdemi leértékelődés ment végbe, ennek ellenére az óvatos optimizmus itt is érezteti hatását.

Rég láttunk ilyen számokat az irodapiacon - Mi történt a tavalyi év végén?

Rég láttunk ilyen számokat az irodapiacon - Mi történt a tavalyi év végén?

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4 369 900 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3 571 710 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798 190 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található - derül ki a BRF legfrissebb, 2023 utolsó negyedévére vonatkozó felméréséből. A számok alapján tavaly év végén tovább kúszott felfelé az üresedési ráta, ami most 13,5 százalékon áll, ekkora értékre utoljára 2015 harmadik negyedévében volt példa.

Új irodaház épül egy dél-magyarországi városban

Új irodaház épül egy dél-magyarországi városban

Komplex ingatlanfejlesztést indított Szeged belvárosában a KÉSZ Csoport. A vállalat TILIA néven egy akadálymentesített, az ESG szempontoknak megfelelő irodakomplexum építésébe kezdett. A 2025 második negyedévében átadásra kerülő épület első bérlői között van a Lufthansa Systems Hungária is.

Agresszív terjeszkedésbe kezdett az ingatlanpiacon a Zara alapítója

Agresszív terjeszkedésbe kezdett az ingatlanpiacon a Zara alapítója

Nyomott árú ingatlanokat vásárol Amancio Ortega befektetési csoportja, a Pontegadea - jelentette a Financial Times. A jelenlegi kereskedelmiingatlan-piaci visszaesést a Zara milliárdos alapítója különböző akvizíciókon keresztül próbálja kihasználni elsősorban Nyugat-Európára és Észak-Amerikára összpontosítva.

Hatalmas ingatlantranzakciók vannak kilátásban - Állami intézmények költözhetnek a BudaPartra

Hatalmas ingatlantranzakciók vannak kilátásban - Állami intézmények költözhetnek a BudaPartra

Több állami intézmény és állami tulajdonú cég is a BudaParton épülő irodaházakban rendezheti be új központját - értesült a Telex. A leendő bérlők között a MÁV-csoport, az Állami Számvevőszék, a Nemzeti Választási Iroda és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala is felmerült, a döntést azonban a piac szereplői egyelőre nem erősítették meg.

Hatalmas deal az Indotek és a Diófa között

Hatalmas deal az Indotek és a Diófa között

Az Indotek-Investments Alapkezelő Zrt. átruházza a Gordiusz Magántőkealap kezelését a Diófa Alapkezelő Zrt.-re, ezzel a Diófához kerül a magántőkealap által birtokolt belgrádi irodaportfólió is – jelentette be pénteken a piacvezető befektetéskezelő cégcsoport. Az Indotek Group közölte, hogy a portfólió átrendezése nyomán felszabaduló forrásokat hazai és nemzetközi akvizíciók finanszírozására fordítja. A társaság mai bejelentése szerint az év végén megvásárolta a „Vörösmarty 1” bevásárlóközpont jelentős részét. A Diófa Alapkezelő közleménye szerint a Gordiusz Magántőkealap a közvetett tulajdonosa – többek között − 11 belgrádi irodaépületet birtokló és üzemeltető hat szerb vállalatnak. A minőségi, „A” kategóriás irodaházak 5 üzleti parkban, a szerb főváros közkedvelt Újbelgrád városrészében találthatóak.

Marad a hibrid munka, nő az ESG imádat a munkahelyeknél

Marad a hibrid munka, nő az ESG imádat a munkahelyeknél

Bár az irodafejlesztési hullám lecsengőben van a nagyobb közép-európai piacokon, ez alól Budapest, a Baltikum és a Balkán kivételt képez. Az irodák iránti kereslet is megváltozott 2023-ban: egyre nagyobb az igény a rugalmas munkavégzést támogató, és a fenntarthatósági célokkal összhangban lévőkre - derül ki a CBRE legújabb jelentéséből. Az ingatlanpiac és a fenntarthatósági szempontok egyre komolyabb kapcsolatáról számoltak be az AmCham Workspace and Facilities Management Committee ülésén is, ahol kiemelték a szakértők, hogy nagyon fontossá váltak a zöld munkaterek. Egyre szofisztikáltabbak és tudatosabbak a bérlők e tekintetben, és nagy igény mutatkozik az ESG- és a corporate követelményeknek megfelelő létesítmények iránt.

Megkapta a használatbavételi engedélyt a BEM Center irodaház

Megkapta a használatbavételi engedélyt a BEM Center irodaház

Hivatalosan is megkapta az épület használatbavételi engedélyét a BEM Center - tette közzé a Market Asset Management Zrt., Linkedin oldalán. A közel 3 éve tartó fejlesztésben ezzel új fejezet nyílik, az irodaház ennek megfelelően hamarosan átadásra kerül és a bérlői beköltözések is megkezdődnek.

Megjelent a legújabb Top50! - Ők az ingatlanpiac legfontosabb szereplői 2023-ban!

Megjelent a legújabb Top50! - Ők az ingatlanpiac legfontosabb szereplői 2023-ban!

Nyolcadik alkalommal mutatjuk be a hazai ingatlanpiac legfontosabb látható szereplőit, akik nevéhez a legtöbb és legfontosabb események kötődnek. Az elmúlt 8 évben eddig 123-an szerepeltek a listán, az idei 50-ből pedig 16-an eddig minden alkalommal felkerültek. Ez 2 fővel kevesebb, mint tavaly, így tovább fogyott azok listája, akik eddig minden évben szerepeltek a Top50-ben. A tavalyi 10 után idén „mindössze” 8 új szereplőt találhatunk, a hölgyek aránya viszont sajnos még mindig 10% alatt maradt, de többek is nagyon stabilak a listán! Jó lapozgatást és olvasgatást az idei szereplők megismeréséhez.

Részletes keresés
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jaksity György: Kilépés az Európai Unióból. Megéri?
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.