A mennyiség mellett a minőségre is fókuszálni kell az új lakások piacán

Portfolio
Az a cél, hogy évente legalább 20 ezer lakás épüljön és ennek egy része legyen bérlakás, de ezt komplexen kell kezelni, városfejlesztési, társadalompolitikai, szociális, politikai szempontból. A rozsdaövezeti program várható hatásairól a Lakás 2020 Konferencián beszéltek a szakértők.

Alapvetően örülünk a barnamezős, rozsdaövezeti programnak, a szomszédos fővárosokban is ez most az egyik legfontosabb városfejlesztési téma. Fontos azonban, hogy szakértői egyeztetések útján történjen ez a kijelölés, ne csak kormányrendelet útján - hívta fel a figyelmet Erő Zoltán, főépítész, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal.

A piaci alapú mellett a szociális alapú lakásvásárlás is nagyon fontos kérdés, a bérlakások piacán ugyanakkor fejlesztőként nagyon nehezen jön ki a matek. A 4000 forintos négyzetméterenkénti bérleti díj az alja annak, hogy megfelelő hozamok legyenek, ezért is kellenek a programba olyan elemek, ami a piaci és a szociális lakhatás kialakulását segítheti - mondta el Kiss Gábor, ügyvezető igazgató, Metrodom Kivitelező Kft.

Property Investment Forum 2020
A rozsdaövezeti kedvezményes lakásáfa hatásaival kiemelten foglalkozunk a november 19-i Property Investment Forum 2020 konferencián. Részletekért kattints!

A cél, hogy évente legalább 20 ezer lakás épüljön és ennek egy része legyen bérlakás, de ezt komplexen kell kezelni, városfejlesztési, társadalompolitikai, szociális, politikai szempontból - emelte ki Scheer Sándor, vezérigazgató, Market Építő Zrt.

A rozsdaövezetek területeiről már korábban is készültek anyagok, ezeket felül kell majd vizsgálni, de egyébként ezek ismertek. Éppen ezért a területek kapcsán nagy változtatásokra nem valószínű, hogy számítani kell - tette hozzá Schneller Márton Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Miniszterelnökség.

Ma mindenki egy évre köt bérleti szerződést Magyarországon, ami sem a bérlőnek, sem a bérbeadónak nem jó megoldás. Kellene egy közép és egy hosszabb távú szabályozás, hogy a bérlők nagyobb biztonságban legyenek és a bérbeadóknak is legyen egy kiszámíthatóság - mondta el Dr. Ódor Dániel, Partner, Taylor Wessing.

Az esemény összefoglalója:

A lakás 2020 Konferencia további előadásai és panelbeszélgetése az alábbi cikkekben lévő videókra kattintva tekinthető meg:

Címlapkép forrása: Stiller Ákos

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF