A megrendelések visszaesésénél is nagyobb bajok várnak az építőiparra, ha nem lépünk

Portfolio
A megrendelések visszaesésénél is nagyobb bajok várnak a hazai építőiparra ha nem lépünk, de mik a főbb problémák? A szabályozási és innovációs folyamatban mik a jó irányok és miben lehet még javítani? Mekkora probléma a külföldi cégek térnyerése, a hazai építőipar képes lenne kiszolgálni az igényeket? - tette fel a kérdéseket a Portfolio Építőipar 2024 konferenciáján Ditróy Gergely, a Portfolio Csoport üzletfejlesztési igazgatója.

Valóban nem fognak tömegével források rendelkezésre állni, de vannak szabályozási lehetőségeink. A beruházási és az építészeti törvénybe ezeket igyekeztünk beépíteni, hogy egy kiszámítható és tervezhető iparágat tudjunk megteremteni, a hatékonyságot csak ezt követően lehet megvalósítani.

A választási ciklikusságot egy keretprogrammal kívánjuk kivezetni, ami a következő 10 év beruházásait határozza meg.

Kiviteli tervdokumentáció nélkül nem fogunk tudni beruházásokat indítani. A beruházási törvény 10 éves keretprogramját június 30-ig kell elfogadni, ami tartalmazza majd, hogy a következő 10 évben milyen programok fognak megvalósulni. Sokkoló volt látni a körbetartozások mértékét, így kiemelten foglalkozni kell azzal, hogy ezen hogyan tudunk segíteni - mondta el Határ Renáta, az Építési és Közlekedési Minisztérium építésgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Hogy a szabályozási és innovációs folyamatban mi a jó irány és miben lehet még javítani? A változás és a hosszútávú terv mindenképpen jó hír, de kell lennie egy belső fejlődésre való készségnek is.

A hatékonyságnövelésben nagy szerepe van egy jó szabályozásnak, de emellett az ipar hatékonyságát is növelni kell.

Ennek módjára sok elemzés készül, a fő probléma az építőipari szereplők képességei közti szakadék, főleg a nagy és mikrovállalkozások között - hangsúlyozta Massányi Tibor, a DVM group Kft. ügyvezető partnere.

Üdvözlendő, hogy létrejött az Építési és Közlekedési Minisztérium, ami segít abban, hogy kisimítsuk az iparágat. A fő probléma az építőipar szerkezetével van,

a vállalkozások száma 2016 óta közel duplájára nőtt, ami arra utal, hogy romlik az építőipar szerkezete.

Ez utal az egykori kedvező időszakra, de a javulásra nem. A másik probléma a hatékonyság, de ez egy komplex kérdés.

A külföldi cégek térnyerése kapcsán a verseny jó, a probléma, ha nem azonos feltételek mellett versenyzünk. A cél, hogy a magyar gyártók nagyobb szerepet kapjanak és a cégek egyenlő feltételekkel versenyezzenek, a hazai cégek ne kerüljenek versenyhátrányba - emelte ki Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója, aki szerint a verseny ki fogja kényszeríteni az optimális megoldásokat. Probléma még, hogy az építőiparban nem teljesítményalapú a bérezés, legalábbis az alsőbb szegmensekben. A körbetartozás már a környezetünkben van, de a cél az lenne, hogy az építőipar hullámait laposítani tudjuk

Azt gondolom, hogy a kiszámíthatóság és az építőipari kapacitás közös érdeke a magán és az állami beruházásoknak. A minisztérium törvényei mind azt szolgálják, hogy növekedjen a kiszámíthatóság,

a piac problémája most az, hogy nincs elég megrendelés.

A gyengébb években segíthet az állami beavatkozás megrendelésekkel, kiemelten a hazai cégek erősítése érdekében. Az idei tendereken már érdemi ár és bérverseny van, a normalizálódási folyamat már elkezdődött - tette hozzá Dr. Takács Ernő, a WING Zrt szállodák, kiskereskedelmi projektekért felelős vezérigazgató-helyettese, az IFK elnöke.

Címlapkép forrása: Portfolio

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF