A karakteres élénkülés még várat magára: nem ez lesz az építőipar kedvenc éve
Ingatlan

A karakteres élénkülés még várat magára: nem ez lesz az építőipar kedvenc éve

Portfolio
Elkezdődött az Építőipar 2024 konferencia. Lázár János építési és közlekedési miniszter nyitóelőadása után, az iparági találkozó reggele a 2024-es makrogazdasági kilátásokkal, az ÉVOSZ építőipari helyzetértékelésével és az ingatlanfejlesztők legfontosabb gondolataival folytatódot.

Bepörög a gazdaság 2024-ben?

Madár István, a Portfolio vezető elemzője tartott előadást a gazdasági kilátásokról. Év elején mindenki bizakodva tekintett a 2024-es évre, az infláció csökkenése, az energiaárak visszaesése pozitív kilátásokat vetített előre. Most azonban azt látjuk, hogy

a karakteres élénkülés még várat magára.

Az ipari termelés tovább esett, a gazdasági kilátások is borúsabbak, ami mögött a "motorok" lassú beindulása áll. A fogyasztási óvatosság nehezen oldódik, és a költségvetés általános helyzete sem alapozza meg a fejlesztések pénzügyi támogatásának lehetőségét. Ezen túl az egyes strukturális problémákról sem szabad megfeledkezni, a lassú vállalati fejlődés, a termelékenység, a munkaerőpiaci kihívások. Mindezeket szem előtt tartva idén már a recesszió véget érhet, de nem számítunk 4%-os növekedésre. Az építőiparban tavaly néhány százalékos visszaesést láthattunk, idén év elején azonban egy látványos visszapattanást tapasztaltunk, a szerződésállomány is növekedett. A fogyasztási sokk lassú enyhülése, az állami fogyókúra, a még mindig magas tőkeköltség, a gyenge termelékenység, az üzemméret korlátok, a lassú technológiai adaptáció és a humántőke minőségi, valamint mennyiségi korlátai mind olyan tényezők, amin kell még dolgoznia a magyar építőiparnak. Ezek alapján,

az idei év sem az építőiparé lesz. Ugyanakkor az év eleji élénkülési jelek egy része tartósnak látszik, bár összességében nem kecsegtetnek váratlan fordulattal. Ezen túl, a vállalatok eltérő helyzetbe kerülhetnek, azok fognak tudni túlélni, akik hatékonyságot növelnek, termelékenységet javítanak.

- mondta el Madár István.

MM_Portfolio_Építőipar_1szekció-43
Kép forrása: Mónus Márton/Portfolio

Sikerült felkészülni a zajló építőipari forradalomra?

Koji László, az ÉVOSZ elnöke előadása során több fontos üzenettel készült az iparág számára:

  • A hatékonyság javítása minden területen kiemelt fontosságú, de ez értékláncszemlélet nélkül nem működik. A nagy-, és közepes vállalatoknak az integrációban kiemelt szerepe van.
  • Egy másik fontos tényező a minőségi beruházások.
  • A szakmunkás-, és a mérnökhiányt kezelni kell, a felnőttképzések fejlesztése nélkül ez a probléma nem tud megoldódni.
  • Meg kell érteni, hogy a digitalizáció nem mumus, Nyugat-Európából adaptálhatunk megoldásokat.
  • A helyi építőipari szereplők helyzetbe hozásában az új törvények segíthetnek, de október végéig az új törvények végrehajtási rendeleteit is szükséges kidolgozni.
  • A közbeszerzések megfelelő kereteinek biztosítása is megoldandó feladat.
  • A Z generáció megnyeréséhez elengedhetetlen a minőségi és biztonságos munkahelyek biztosítása.
  • A jövő éghajlatellenálló létesítményeivel is foglalkozni kell.
  • A jogalkotói folyamatokban aktívan kell közreműködnie az építőiparnak.

Koji László végül kiemelte:

Az építőipar nem fog lendületbe jönni addig, amíg 5% alá nem mennek le a forint alapú hitelek kamatai.

VAL_05598
Kép forrása: Berecz Valter/Portfolio

Vegyék fel végre a versenyt! – A fejlesztők üzenete

Dr. Takács Ernő, IFK elnök, a WING Zrt. vezérigazgató-helyettese a szállodák, kiskereskedelmi projektek területén, előadásában hangsúlyozta, hogy igenis vannak minőségi megrendelők az építőip számára, az ingatlanfejlesztők éppen azok. "A magyar ingatlanpiacon a lakás-, és irodaszegmens szűkül, a turisztika stagnál, egyedül a logisztikai szektor az, amelyik átlagon felül bővül, ez raktárcsarnokok, ipari létesítmények megépülését jelenti. Az ingatlanbefektetési volumen 2019-ben 1,9 milliárd euró volt (kereskedelmi ingatlanok értékesítéséből befolyt összeg, a lakások nélkül), de most nem tartunk itt, negyedére zsugorodott a volumen - 500 millió euróra csökkent tavaly. Így nincs forrás, amivel a fejlesztők új projekteket kezdhetnének. Ez okozza a belassulást" - mondta el a szakértő. Ezt követően kifejtette, hogy a tapasztalatok azt mutatják,

hogy a piac akkor megy jól, ha az ingatlanhasználók, az ingatlanprojekteket finanszírozók és az ingatlanbefektetők mind pozitívan gondolkodnak a piacról. Amint ez bekövetkezik, akkor elindulhatnak a magánberuházások, ingatlanfejlesztések is.

- mondta el Takács Ernő.

MM_Portfolio_Építőipar_1szekció-67
Kép Forrása: Mónus Másrton/Portfolio

Címlapkép forrása: Berecz Valter/Portfolio

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
új lakások