Felújítják a Flórián téri felüljárókat

Portfolio
Megszavazta a Fővárosi Közgyűlés a Flórián téri felüljárók felújításához szükséges forrást, így várhatóan még idén elkezdődik a beruházás - közölte a BKK. A több mint negyven éve épült, két hídból álló, a Szentendrei utat és az Árpád hidat összekötő építmény rekonstrukciójára azért van szükség, hogy azt a következő évtizedekben is biztonságosan lehessen használni.

A felújítás során átépítik az útpálya burkolatát és kijavítják a vasbeton szerkezet eddig keletkezett hibáit is. Megszüntetik a pillérek feletti ázások okát, kicserélik a híd teljes szigetelését, új szegélyeket építenek biztonságosabb szalagkorláttal, valamint új dilatációkat helyeznek el a hidak végein.  A naponta több tízezer jármű haladását biztosító felüljáró rekonstrukciója 2025-ben fejeződhet be.

Az elmúlt években több vizsgálatot is végeztek az építményeken, melyek mindegyike azt állapította meg, hogy a felüljárók továbbra is biztonságosan használhatók. A felújítás további halasztása azonban fokozná a szerkezet károsodását, ami növelné a jövőbeli felújítás idejét és költségét.

A Flórián téri felüljáró az Árpád híd 80-as évekbeli kiszélesítéséhez kapcsolódva épült meg, gyors és kényelmes összeköttetést kínálva a közúti forgalomnak a Szentendrei út és az Árpád híd között. A közel derékszöget áthidaló két szerkezet, az északi és a déli hidak megépítése több éven keresztül zajlott, az elmúlt több mint négy évtized alatt pedig több millióan hajtottak át rajta. A felüljáró alatt római kori romok, valamint az azokat bemutató, az aluljárón át megközelíthető múzeum található. A felújítás során a régészeti leletek épségére is kiemelt figyelmet kell majd fordítani.

A Flórián téri felüljáró felújításának ideje alatt – a munkálatok jellegéből adódóan – az útpálya forgalmának korlátozására kell készülni, melyek nem egyszerre érintik majd a déli, illetve az északi hidat. A lezárások és terelések pontos részleteiről a BKK a későbbiekben részletesen tájékoztatja majd a közlekedőket.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Balogh Zoltán

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF