CA Tőkegarantált Alap (x)

Portfolio
100%-os tőkegarancia
Magas részesedés a világ vezető tőzsdéinek teljesítményéből: három év alatt akár 80% euró alapú hozam

1 2 3 4

Nincs ingyen ebéd, vagy mégis?.
A nyelvtudomány már régóta felfigyelt arra a sajátságos jelenségre, hogy a közmondások és népi bölcsességek széles tárházában minden társadalmi jelenségre van egy-egy magvas mondás, míg ellenkező kicsengéssel ugyanarra rendszerint van egy másik is. Sokszor hallhatjuk például, hogy "kockázat nélkül nincs győzelem" , hogy aztán nem sokkal ezután valaki - a szájszögletében rejtélyes mosollyal - megjegyezze, hogy "aki mer, az nyer" . Akkor hogy is van ez? Hogyan fordítható le mindez a mindennapi befektetések nyelvére?

Lényegében arról van szó, hogy megtakarításaink, befektetéseink értéke minél biztosabban gyarapszik, annál alacsonyabb a várható hozam. Magas várható megtérülés viszont egyben magas kockázattal jár. Milton Friedman, a chicagói közgazdasági iskola Nobel-díjas közgazdásza mindezt lakonikus tömörséggel úgy foglalta össze, hogy "there no such thing, as a free lunch" , azaz "nincs ingyen ebéd" . Ez általában így is van, de nem mindig.
Ugyanis egészen november 17-ig lehetőség van egy olyan befektetési eszköz jutalékmentes megvásárlására, ami lehetővé teszi, hogy részt vegyünk a világ vezető részvénypiacainak várható növekedéséből, miközben 100%-ban biztosak lehetünk befektetett pénzünk visszafizetésében. Azaz az ebéd költsége legrosszabb esetben is az az összeg, amit kezdeti befektetésünkön egyébként kamatként kerestünk volna. Ezt azonban várhatóan több mint ellensúlyozza a részvényindexek növekményéből eredő hozam.

Ez az eszköz a CA Tőkegarantált Alap . A zártvégű befektetési alap a jegyzés lezárultával, 2003. novemberében indul, futamideje 3 év, aminek végén a befektető induló tőkéjét mindenképpen visszakapja. Ezen felül euró alapon akár 80% -os (évi 21,64%-os), forintban kifizetésre kerülő hozamot is elérhet. Ez a befektetési forma ideálisan ötvözi a teljes biztonság igényét (100%-os tőkegarancia) és a magas hozam elérésének lehetőségét. A vezető nemzetközi részvénypiacok várható három éves növekedésére tehát most úgy tudunk fogadást kötni, hogy a kockázatvállalásnak csak az egyik (kellemesebb) elemét: a várható kifizetést vállaljuk, azt tesszük zsebre, míg a másik részt, a lehetséges tőkevesztést nem kell felvállalnunk. Azaz a CA Tőkegarantált Alap esetében az eredeti mondás a következőképpen módosul: "kockázat nélkül is van győzelem" . Olyan lehetőség ez tehát, amit nem érdemes kihagyni, alapvetően az alacsony kockázatú (tőkegarantált) többlethozam elérésének lehetősége miatt.

Az Alap működésének részletes bemutatása, számpéldákkal és a piaci várakozásokkal egyetemben megtalálható a CA IB Alapkezelő Rt. honlapján: www.caib.hu .
További információ található az Alap fő forgalmazójának, a HVB Bank Hungary Rt -nek a honlapján: www.hvb.hu . Az alábbiakban összefoglaljuk az Alap működését.

A CA IB Alapkezelő Rt. által kezelt zártvégű befektetési alap futamideje három év, lejáratkor a befizetett tőkét mindenképpen visszafizeti, s ezen felül egy nemzetközi részvényindex-kosár növekményéből magas részesedést fizet a befektetőknek. Az Alap tehát 100%-os tőkegaranciát nyújt.
A tőkegarantált alapok a nyugati pénzügyi gyakorlatban a kilencvenes évektől fogva terjedtek el, s röpke egy évtizeden belül igen nagy népszerűségre tettek szert. Mára már igen összetett konstrukciók is léteznek, a CA Alapkezelő Rt. első ilyen terméke a legegyszerűbb, s egyben legjobban átlátható formát testesíti meg.
1 2 3 4

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF