Túl héjákon, galambokon (x)

Milyen megfontolások vezetik a monetáris politikát?

Portfolio
A BCE Heller Farkas Szakkollégiuma november 20-23. közt immár hatodszorra szervezi meg nagyszabású Szakmai Hetét. Az eseménysorozat egy szakmai versenyt és egy háromnapos konferenciát ölel fel, melyen öt előadásblokkban a monetáris politika fő kérdéseit járjuk körül. A rendezvény fővédnöke az idei évben Szapáry György lesz. A konferencia vendégei közt
tudhatjuk többek közt az MNB legutóbbi három elnökét is.
(A konferencián való részvételhez regisztráció szükséges, amire itt -heller.bke.hu/szakmai7.php - van lehetőség.)

Az első előadásblokk a monetáris politikai rezsim megválasztásának kérdésével, azon belül is főként a hazánkban működő inflációs célkövetés (IT) rendszerével foglalkozik. Madár István előadásában az IT történetéről és a világban elért sikereiről fog beszélni, Csermely Ágnes az alternatívákat tekinti át, míg Járai Zsigmond előadása a magyarországi rendszerrel kapcsolatos kérdéseket taglalja. A blokk egy kerekasztal-beszélgetéssel zárul, melynek keretében a szervezők mellett a közönség soraiban ülők is feltehetik a témába vágó, de az egyes előadásokhoz csak lazábban kapcsolódó kérdéseiket.

A második blokk a devizapiac mechanizmusait, tökéletlenségeit, pszichológiáját veszi górcső alá. Gábriel Péter előadása a jegybanki kommunikáció szerepéről, illetve ennek hazai és nemzetközi gyakorlatáról fog szólni, Székely P. István a sokkok nemzetközi tovagyűrűzésével kapcsolatban végzett kutatádokról számol be, végül pedig Barcza György a piaci kockázatértékelés mikéntjéről ad elő.

A harmadik blokkban egy gyakran emlegetett téma, az euróbevezetés kapcsán felmerülő kérdéseket vizsgáljuk. A blokkba meghívottak - Szapáry György, Neményi Judit, Hamecz István és Surányi György - előadásaiban várhatóan szó fog esni többek közt a monetáris politika önállóságából fakadó előnyökről és hátrányokról, az optimális valutaövezetekről, az eurótól várható közvetlen és közvetett hasznokról és a bevezetés feltételéül szabott kritériumok értékeléséről. Az előadásokat lezáró kerekasztal-beszélgetésen pedig az előadóknak lehetőségük lesz megvitatni egymással sem mindenben egyező véleményüket.

A negyedik blokkban a jegybankban folyó kutatásokra vetünk egy pillantást. Jakab M. Zoltán a gazdasági folyamatok előrejelzésére és így a jegybanki döntések alátámasztására szolgáló modellezési munkáról fog beszélni. Benczúr Péter modelljével arra keres választ, hogy hogyan hat a jegybank által követett politika a reálgazdasági felzárkózásra. Végül Vonnák Balázs a monetáris politikai döntések transzmissziós csatornáinak részletes feltérképezésére indított MNB-s projekt eredményeit összegzi.

Az ötödik, záró blokk tartalmazza Simor András előadását a jegybank előtt álló aktuális kihívásokról, illetve itt hallgathatjuk meg Trippon Mariann elemzését a monetáris politika egy friss gazdasági sokkra, az amerikai másodlagos jelzálogpiac összeomlására adott válaszáról. A blokk végén köszöntjük a 2007-es év Káldor-díjasát. A díjat az elmúlt években a gazdaságpolitikai problémák elemzéséért, megoldásáért legtöbbet tevő közgazdásznak ítéli a BCE Gazdaságpolitika Tanszéke. A díjazott előadását követően kerül sor Szapáry György záróelőadására.
(X)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF