Így lesz egy vállalkozó kisiparosból milliárdos cég vezetője (x)

Portfolio
A rendszerváltáskor kisiparosként kezdte, mára egy 3 milliárd forintos árbevételű cég ügyvezetője Németh Csaba, a Németh Eurotrans Kft. alapítója. A vállalat a válság idején is képes volt növekedni, a sorra csődöt jelentő kisebb cégek helyébe lépve új megbízásokat tudtak szerezni. Bár a jegybank hitelprogramjából kimaradtak, az Exim kínálta konstrukció már vonzó egy olyan cégnek is, amelynek árbevétele mostanra szinte 100 százalékban euróban keletkezik.
Portfolio.: Honnan indult a vállalkozás, és hol tart most?

Németh Csaba: 1989-ben a régi címerrel dísztett kisiparos igazolvánnyal indítottam el a vállalkozást, kezdetben csak belföldi fuvarozással foglalkoztam. 1994-re összegyűjtöttem annyi pénzt, amiből az első teherautót meg tudtam venni, és időközben olyan végzettségre tettem szert, amellyel nemzetközi vállalkozást is elindíthattam. Mindezek után a Németh Eurotrans Kft.-t 1995 augusztusában alapítottam meg, ekkor már 2-3 kamionszerelvénnyel dolgoztunk. A cég jelenleg első sorban nemzetközi áruszállítással foglalkozik, folyamatosan nőttünk és fejlődtünk, jelenleg már 100 szerelvénnyel rendelkezünk. A 2014-es árbevételünk megközelíti a 3 milliárd forintot, a gépjárműparkunk nagyjából 10 millió kilométert futott az évben a közel 8000 megbízás során, és több mint 130 alkalmazottal rendelkezünk.

P.: A cég növekedése a válság éveiben sem akadt meg?

N. Cs.: Érdekes módon mi ezekben az években sem álltunk meg, ami annak köszönhető, hogy az én üzleti filozófiám konzervatívnak mondható, az óvatos, lépésről lépésre történő fejlődésnek vagyok a híve. A válság lehetőséget adott a gépjárműparkunk növelésére, mivel nagyon sok kis apró cég ment tönkre Magyarországon és a környező országokban is, ez teret adott a bővülésünknek.

P.: Részt vesznek a növekedést támogató állami programokban, mint például a Növekedési Hitelprogram vagy az Exim Exportélénkítési Hitelprogramja?

N. Cs.: Alapvetően magyar exportőröket és importőröket szolgálunk ki, illetve Nyugat-Európában vállalunk szállítási feladatokat, a megbízásaink durván 60 százaléka már semmilyen mértékben nem kötődik Magyarországhoz. Ezáltal szinte kizárólag euróban keletkezik az árbevételünk, a hiteleinket euró alapon vesszük fel. A Növekedési Hitelprogramban forinthitelek érhetők el, ezért ebben nem, viszont az Exim programjában részt kívánunk venni. 2010-ben megvásároltuk a jelenlegi telephelyünket, ami egy 3 hektáros területen, Budapesten található. Itt irodaépülettel és raktárépületekkel is rendelkezünk, ezt szeretnénk bővíteni az Exim Bank programjában elérhető forrásból, a CIB Bankkal most ezen dolgozunk. A CIB lízinggel már eddig is jó kapcsolatot ápoltunk, hiszen az eszközeink jelentős részét 2002 óta rajtuk keresztül euró alapon lízingeljük.

P.: Gondolkozik már azon, hogy a későbbiekben kinek adhatja át a stafétabotot?

N. Cs.: Nemrégiben töltöttem be a 47. életévemet, tehát a következő években még biztosan én vezetem a vállalkozást, de van egy 20 és egy 24 éves fiam, akiknek később átadhatom a stafétabotot. Az idősebbik fiam nemsokára végez az egyetemen, de már most is nálunk tevékenykedik, tehát egyre mélyebben kezd belelátni a cég működésébe. Én annak örülnék, ha valamelyikük, vagy akár mindketten úgy gondolnák, hogy a későbbiekben szeretnék átvenni tőlem a cég irányítását, de akkor sem lepődök meg, ha esetleg saját vállalkozásba kezdenek.

A megjelenés támogatója a hazai vállalatok szakértő partnere, a CIB Lízing Zrt.

Mit mond a szakértő? Sikertényezők Szabados Richárd, a CIB KKV és Lízing Üzletágak vezetőjének szemével: - Megfontolt, körültekintő építkezés. - Több lábon álló üzleti stratégia. - Tudatos cégvezetés.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF