Fókuszban az agrárium és az eszközlízing (x)

Portfolio
Egyre népszerűbbek a lízingkonstrukciók a vállalkozások, így a kis- és középvállalkozások körében is: az első félévben a flottaszegmensben a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékos növekedést jelent éves szinten, a termelőeszközök esetében pedig a finanszírozott összeg 24,2 százalékkal 123 milliárd forintra nőtt. A legfrissebb adatok szerint pedig 2015 harmadik negyedévében pedig közel 10 százalékkal nőtt ismét a lízingpiac. A Lízing Szakmai Napok konferencián, november 5-én többek között a lízingpiac szabályozásáról, a fejlődési lehetőségekről tart előadást Harangi Sándor, a Magyar Nemzeti Bank Hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások felügyeleti igazgatója, az agrárfinanszírozásban rejlő lehetőségekről pedig Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség Agrár-és Vidékfejlesztésért Felelős államtitkára beszél majd.
A lízingpiac a legtöbb szegmensben bővülést ért el az első félévben a Magyar Lízingszövetség adatai szerint, ez az eredmény többek között a kis- és középvállalkozások fokozott érdeklődésének köszönhető. A vállalkozások, és ezen belül is a kkv-k körében ugyanis egyre népszerűbbek a költséghatékony finanszírozást biztosító lízingkonstrukciók. Ráadásul a szövetség arra számít, hogy a következő időszakban a vállalkozások finanszírozási kereslete valamennyi szegmensben, például az eszközlízing esetében is növekedést generálhat.

Hízik a piac

A szövetség tagvállalatai összesen 37,3 ezer szerződést kötöttek az első félévben, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves szinten, míg a harmadik negyedévben közel 10 százalékos volt a növekedés. Az első félévben a kkv-k számára leginkább érdekes flottapiacon a finanszírozott összeg 40 milliárd forintot tett ki, ami 25 százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakában elért 32 milliárd forintos összeget. A termelőeszközök szintén bővülés ment végbe, a finanszírozott összeg ezen a részpiacon 123 milliárd forintra rúgott, ami 24,2 százalékos növekedést jelent. A személyautók, kisteherautók és motorkerékpárok piacán is növekedés volt tapasztalható: a három járműkategória alkotta szegmensben a finanszírozott összeg 63 milliárd forintra, 21 százalékkal nőtt az első félévben.

Jenei Viktor, a Lízingszövetség elnöke szerint az adatok és a tagvállalatok tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy a kkv-k körében egyre népszerűbbek a lízingkonstrukciók, a Magyar Lízingszövetség pedig arra számít, hogy az eszközlízing-konstrukciók iránti stabil kereslet hozzájárulhat a teljes lízingpiac további fejlődéséhez.

Fókuszban az agrárfinanszírozás

A Lízingszövetség előrejelzése szerint az egyre intenzívebb agrárfinanszírozásban a verseny fokozódik, és a lízingcégek megfelelő alternatívát nyújtanak az agrárvállalkozásoknak. Az agrárlízingpiac akár két számjegyű bővülést is elérhet a következő 1-2 évben. Az agrárfinanszírozás az exportoldalról is támogatást: a kormány 2020-ra 10 milliárd euróra növelné a jelenleg 8 milliárd euró körüli agrárexportot.
Jenei Viktor elmondta: "A lízingpiacon is érezhető az agrárfinanszírozás iránti fokozott kereslet, ezt mutatja, hogy az első félévben 30,3 milliárd forint volt a finanszírozott összeg az agrárszegmensben, ami 24,2 százalékos növekedést jelent".

Agrárfinanszírozás, lízingpiaci fejlődési lehetőségek és banki trendek

A november 5-ei Lízing Szakmai Napok konferencián fontos téma lesz az agrárfinanszírozás, mellett az átalakuló bankszektor, az európai banki trendekről és az adósmentés, valamint a forintosítás makroközgazdasági hatásai is.

Igazi kuriózum, hogy a Lízing Szakmai Napok rendezvényen idén az úgynevezett "Társadalmi célú vásár" keretében megváltozott munkaképességűeket, mélyszegénységben élőket, vagy egyéb hátrányos helyzetűeket foglalkoztató szervezetek is bemutatkozhatnak. A Magyar Lízingszövetség ezzel a gesztussal az önszerveződő kezdeményezések támogatásának szükségességére kívánja felhívni a figyelmet.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF