Számottevően csökkent a még nem azonosított ügyfelek aránya a Takarék Csoportnál (x)

PR cikk
A Takarék Csoport nagyon sok ügyfele tett eleget átvilágítási kötelezettségének a nyáron. Ez köszönhető a bankcsoport aktív tájékoztató tevékenységének, amelyet egészen az október végi határidőig folytatnak. Aki még nem tette meg, érdemes időben lépnie, mert annak a magánszemélynek és vállalkozónak, aki nem teljesíti ügyfél-átvilágítási kötelezettségét, november elejétől korlátozzák a számlahasználatát.

A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvény két éve előírta, hogy a pénzügyi szolgáltatóknak – az eredeti határidő szerint – 2019. június 26-ig teljeskörű átvilágítási adatokkal kell rendelkezniük ügyfeleikről. A határidőt június közepén 2019. október 31-re módosította az Országgyűlés. Annak az ügyfélnek, aki az új határidőig sem teljesíti azonosítási kötelezettségét, pénzügyi intézményének novembertől korlátoznia kell a számlája feletti rendelkezési jogát, nem kezdeményezhet tranzakciókat egészen addig, amíg a hiányzó adatokat nem pótolja.

A Takarék Csoport az érintett ügyfeleknek az értesítést több alkalommal, többféle módon küldte ki. Akik rendszeresen kapnak bankszámlakivonatot, azoknak ahhoz csatolva küldte az értesítést a kötelező ügyfél-átvilágításról: postán, netbankban, e-mailben, mindenkinek azon a csatornán, amelyen a számlakivonatot is megkapja. Aki nem kap kivonatot, annak önálló levélben küldte meg az értesítést a Takarék Csoport. A Takarék Csoport egyes tagjainál telefonon is keresik az ügyfeleket. Folyamatos tájékoztatást nyújt a bankcsoport az elektronikus banki csatornáin (netbank, mobilapp), és honlapjain is.

A tájékoztatási kampánynak köszönhetően a rövid nyári időszakban számottevően csökkent azok aránya, akik még nem azonosították magukat.

Fontos, hogy aki vállalkozóként és magánszemélyként is rendelkezik bankszámlával, annak mindkét minőségében el kell végeznie az azonosítást.

A Takarék Csoport a vállalkozóknál a nyilatkozati elvet alkalmazza, ezért a tényleges tulajdonos személyéről, a szükséges adatairól nyilatkozniuk kell az ügyfeleknek. Emellett az egyéni vállalkozó, őstermelő és az önálló tevékenységet végző magánszemélyek esetében külön nyomtatványt alkalmaznak az azonosítási adatok rögzítésére. Az ismételt ügyfél-átvilágításra nem lehet megbízást adni, még akkor sem, ha ügyvéd jelenlétében történik a meghatalmazás. Kizárólag közjegyző által hitelesített meghatalmazást fogadhatnak el a pénzintézetek, így Takarék Csoport is.

Amennyiben valaki magánszemélyként érintett, annyi a teendője, hogy számlavezető pénzintézeténél bemutatja a személyazonosságot és a lakcímet igazoló okmányait, amelyekről a számlavezető Takarékja fénymásolatot készít, illetve írásban szükséges nyilatkoznia arról, hogy kiemelt közszereplőnek minősül-e.

Vállalkozásként be kell mutatni az azt igazoló, 30 napnál nem régebbi okiratot, miszerint az egyéni vállalkozói igazolvány kiadása megtörtént, illetve a gazdálkodó szervezetet a cégbíróság bejegyezte.

Amennyiben valaki bizonytalan abban, hogy érintett-e az ügyfél-átvilágításban, vagy bármilyen kérdése van, számlavezető Takarék fiókjában segítséget kaphat az ügyintézőktől, vagy a következő linken.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF