FONTOS Hatalmas meglepetés érkezett a magyar gazdaságból
Hihetetlen, mennyibe kerül a klímaváltozás, mindenkinek mélyen a zsebébe kell nyúlnia
Gazdaság

Hihetetlen, mennyibe kerül a klímaváltozás, mindenkinek mélyen a zsebébe kell nyúlnia

Portfolio
Az Egyesült Államokban 2018 és 2022 között az időjárási és éghajlati katasztrófák több mint 617 milliárd dollárba kerültek, ami rekordösszeget jelentett. A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy felmelegedés minden további fokával nő az ország gazdasági vesztesége, miközben az éghajlatváltozás egyre több ember pénzügyi nehézségeit okozza - írta a CNBC.

Az amerikai pénzügyminisztérium jelentése szerint csak az Egyesült Államokban az időjárási és éghajlati katasztrófák 2018 és 2022 között több mint 617 milliárd dollár költséget jelentettek, ami rekord. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy az ország lakosságának mintegy 13 százaléka gazdasági nehézségekről számolt be az éghajlatváltozás miatt az előző évben egy felmérés szerint.

A hőmérséklet növekedése és a szélsőséges időjárási események gyakoriságának emelkedése további pénzügyi terheket róhat az emberekre.

Az amerikai Nemzeti Éghajlatértékelés szerint minden további fokos felmelegedés jelentős gazdasági veszteségeket okozhat az Egyesült Államokban. A globális hőmérséklet 2 Celsius-fokos emelkedése például megduplázhatja a pénzügyi hatásokat. Az ICF tanácsadó cég jelentése szerint az éghajlatváltozás közel 500 ezer dollárba kerülhet minden egyes amerikainak egész életére vetítve adók, lakhatási költségek, valamint az élelmiszerek árának emelkedésén keresztül.

A különböző szakmai berkekben elkezdték használni a „klímafláció” kifejezést, hogy leírják, hogyan emelkednek az árak a melegedő bolygón. Az élelmiszer-infláció például évente akár 3 százalékponttal is növekedhet. Az amerikai népszámlálási hivatal felmérése szerint már legalább 3 millió amerikai elhagyta lakóhelyét a klímaváltozás miatt. A biztosítótársaságok is reagálnak a helyzetre: emelik a díjakat és visszavesznek bizonyos fedezeteket.

A Swiss Re Institute szerint globálisan a természeti katasztrófák költségei 108 milliárd dollárt tettek ki 2023-ban, amely jóval meghaladja az elmúlt tíz év átlagát.

Ezeket a költségeket valószínűleg áthárítják majd a fogyasztókra.

A szövetségi, helyi és állami kormányok valószínűleg emelni fogják az adókat, míg a munkavállalók bére csökkenhet viharok és hőhullámok miatt. Az amerikai Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint világszerte akár a teljes munkaidőnek is 3,8%-a eshet ki magasabb hőmérsékletek miatt. Az ICF jelentésében figyelmeztet arra is, hogy a globális felmelegedés veszélye sodorhatja az emberek nyugdíjmegtakarításait. Az oktatás és munkaerőpiac változik: egyesek pályát váltanak, míg néhány főiskola új szakot indít: éghajlatváltozási tanulmányokat. Az Urban Institute munkatársa szerint azonban vannak pozitívumok is, mivel ezek a változások lehetőséget teremtenek innovációnak és gazdasági növekedésnek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
allas portfolio hirdetes karrier