Egyre népszerűbbek a fogyasztóbarát lakáshitelek (x)

PR cikk

THM: 3,34% - 5,83%

Egyre többen választják a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket (MFL), az MNB adatai szerint idén júniusban a lakáshitelt felvevők mintegy kétharmada már ezt a konstrukciót választotta. A Takarék Csoportnál öt és tízéves periódusokban rögzített kamatozású MFL-kölcsönök érhetőek el, a THM-szintek pedig bizonyos esetekben a változó kamatozású hitelekénél is kedvezőbbek.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek mérséklik a hitelfelvételi kockázatot azzal, hogy a törlesztőrészletek hosszabb távon állandóak, valamint a pénzintézetek ajánlatai egyszerűen összehasonlíthatóak. A jegybank adatai szerint az ilyen hitelek átlagos THM-szintje az elmúlt két évben jellemzően 5 százalék alatt maradt, az idei első hat hónapban 4,82 százalékot tett ki. Így megközelítette a változó kamatozású hitelek THM-szintjét, bizonyos esetekben pedig akár kedvezőbb is volt.

A változó kamatozású hiteleknek többnyire alacsonyabb a törlesztőrészlete, de ezt csak azoknak érdemes választaniuk, akik vállalják azt a kockázatot, hogy amennyiben a referenciakamatok emelkednek, akkor az a havi törlesztőrészletük emelkedését is eredményezi szinte azonnal. Aki számára fontosabb a kiszámíthatóság, annak ajánlott a hitele kamatát hosszabb távra, legalább 5 vagy 10 évre rögzítenie. Ezzel ugyanis azt biztosítja, hogy ezen időszak alatt végig ugyanannyi lesz a törlesztőrészlet, és az akkor sem változik, ha a piaci környezet miatt a mindenkori hitelkamatok növekednek. A Takarék Csoport tapasztalatai szerint egyre többen választják a nagyobb biztonságot jelentő, hosszabb időszakra fixált kamatokat.

További előnye a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleknek, hogy a kérelem befogadásig a tulajdoni lap másolat, illetve a térképmásolat lekérési díján kívül a hitelintézetek nem számítanak fel semmilyen díjat vagy költséget. A Takarék Csoport nem számítja fel legfeljebb 6 ezer Ft értékben a nem hiteles tulajdoni lap és szükség esetén a térképmásolat lekérdezésének költségét az alapfedezetre (egy lakóingatlanra) vonatkozóan, amennyiben azt az ügyfél a hitelintézetnél kéri le a TakarNeten keresztül. Emellett 50 ezer forintig visszatéríti a szerződés közokiratba foglalásának díját és egy ingatlan fedezetre vonatkozó értékbecslés díját, valamint nem számít fel folyósítási díjat.

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelre beérkezett kérelmeket az értékbecslés rendelkezésre állásától számítva maximum 15 munkanapon belül el kell bírálni, a kölcsönt pedig a folyósítási feltételek ügyfél általi teljesítését követően 2 munkanapon belül folyósítani kell.

Még két pozitívum: az egyik, hogy a kamatperiódus fordulónapján a kamatperiódus hossza díjmentesen módosítható. A másik, hogy bár előtörlesztés esetén a hitelintézet e hitelnél is felszámít díjat, az csupán az előtörlesztett összeg 1 százaléka lehet, a lakástakarék-pénztári megtakarítás lejáratakor történő részleges vagy teljes előtörlesztés pedig díjmentes.

A THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a 2019. október 1. napjától hatályos kondíciók alapján. A feltételek változása esetén a THM mértéke módosulhat.

A THM-mutató értéke nem tükrözi a hitel kamatkockázatát. A jelzáloghitelek igényléséhez a fedezetül bevont ingatlanra vonatkozóan vagyonbiztosítás megkötése vagy megléte szükséges, melynek költségét – a pontos összeg ismeretének hiányában – a THM értékek nem tartalmazzák.

Bővebb információ: www.takarekcsoport.hu

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF