Érdemes napenergiába fektetni? Támogat az állam? Utánajártunk! (x)

PR cikk
Jövőnket alapvetően határozza meg, hogy hogyan bánunk ma a megújuló energiaforrásokkal, így például a napenergiával. Ez a téma szerencsére egyre hangsúlyosabbá válik Magyarországon is, annak ellenére, hogy a fenntarthatóság komplexebb és nagyobb tőkeigényű területei közé tartozik. Éppen ezért ugyanakkor egyre több támogatási lehetőség érhető el, és emiatt fontos, hogy a témával kapcsolatban olyan megbízható forrásokból tudjunk tájékozódni, ahol megtalálható a szükséges szakértelem.

Ma már nálunk is egyre több vállalat nyújt számos év tapasztalatával teljes körű szolgáltatást a pályázati tanácsadástól kezdve a komplett rendszerek megtervezésén és kiépítésén át egészen a távfelügyeleti szolgáltatásig. Közülük is kiemelkedik az Optimum Solar, melynek egyik leányvállalatának, az Optimum Solar Home System Kft.-nek ügyvezetőjét, Székely Andrást kérdeztük a november 11-én startolt GINOP 4.1.4-19 pályázat apropóján a napenergia és az ehhez kapcsolódó mikro-, kis- és középvállalati beruházási támogatások vonatkozásában.

A klímaválság leküzdésében óriási feladat hárul a megújuló, tiszta energiaforrásokra. A napelemekre milyen szerep várhat a közeljövőben?

Hazánk energiapolitikája radikális változások előtt áll. Magyarország célkitűzése, hogy 2030-ig 40 százalékkal kell csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást, és az energiatermelés legalább 20 százalékának megújuló forrásokból kell származnia. A napelemes, azaz fotovoltaikus rendszerek már most is részét képezik az energiatermelési folyamatnak, de egyelőre még nem számítanak hangsúlyosnak az energiamixben. Ám 2030-ra minden lehetséges forgatókönyv alapján az egyik legfontosabb pillérévé válnak majd a magyarországi energiatermelésnek.

Egy KKV számára miért éri meg napelemes rendszert telepíttetni?

Mert ez egy igazi win-win szituáció. Először is a vállalkozásnak ezáltal megszűnik a villanyszámlája. Ez minden cég számára nyereség, legyen szó kisebb, 15 000 kWh/év alatti, vagy jelentősebb, e feletti fogyasztásról, mert éves szinten a napelemes rendszer méretétől függően több százezertől több millió forintig terjedő pénzmegtakarítással jár. Alapvető fontosságú továbbá, hogy a napelemes rendszer használata által a cég jelentősen csökkenti karbonlábnyomát, és alaptevékenységétől függetlenül hozzájárul a zöldenergia termeléshez és ezáltal a fenntarthatósághoz is. A beruházás gyorsan megtérül, és hosszú távú, több évtizedes megoldást eredményez. Ráadásul most rendkívül kedvező a KKV szektor számára a napelemes rendszer telepítése, hiszen több pályázati lehetőség is megnyílt az idei évben, amely jelentős segítséget jelent a finanszírozásban.

Milyen konkrét támogatások érhetőek el jelenleg mindehhez?

Több konstrukció is létezik, amelyek közül kiemelném a GINOP- 4.1.3-19 és GINOP-4.1.4-19 pályázatokat, amelyek révén a magyar mikro-, kis- és középvállalatok nagyon komoly összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesülhetnek. A cél mindkét esetben a versenyképesség erősítése, illetve a környezetterhelés és a vállalkozások rezsiköltségeinek csökkentése. A GINOP-4.1.3-19 nyár óta fut, de még jelentős fel nem használt keret áll rendelkezésre, míg a GINOP-4.1.4-19 pályázat éppen egy hete startolt, és itt a támogatás mértéke akár a 100 millió forintot is elérheti! Vállalatunk minden érdeklődő számára ingyenes pályázati előminősítőt biztosít, ahol pár perc alatt tesztelhető, hogy az adott cég eleget tesz-e a pályázati kiírásnak.

Ugyanakkor szeretnék bátorítani mindenkit, aki érdeklődik a napelemes rendszerek iránt, hogy keressen minket bizalommal, hiszen a mi küldetésünk az, hogy kiemelkedő minőségű termékekkel és szolgáltatásokkal, a lehető legnagyobb elhivatottsággal dolgozzunk a napenergia minél szélesebb körű alkalmazásáért.

További információ!

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF