Így lehet egy épület zöld és költséghatékony (x)

PR cikk
Megdöbbentő hatással vannak környezetünkre az épületek, hiszen azok létrehozása és fenntartása hatalmas mennyiségű energia-felhasználással és rengeteg üvegház hatást okozó gáz kibocsátásával jár. Ugyanakkor a bennük rejlő energiamegtakarítási potenciál is óriási és már arra is van megoldás, hogy egy épület egyszerre legyen környezetbarát és olcsón üzemeltethető.

Jelentősen csökkenő energiaköltségek, látványosan zuhanó karbantartási kiadások, elégedettebb lakók és bérlők – valószínűleg ilyen tételekkel találkozhatnánk a legtöbb ingatlantulajdonos kívánságlistáján. Ez persze érthető is, hiszen egy épület teljes életciklusa során felmerülő költségekből maga az építés mindössze 25 százalékot tesz ki, míg a fennmaradó rész az üzemeltetésre megy el. Nagyon nem mindegy tehát, hogy mennyire hatékony a működtetése, ráadásul a legújabb megoldások alkalmazásával nem csupán a költségeket lehet lefaragni, de közelebb kerülhetünk a klímavédelmi célok teljesítéséhez is.

Becslések szerint az épületek létrehozása és fenntartása felel a világ energiafogyasztásának és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 30 százalékáért. A Schneider Electric adatai szerint ugyanakkor az épületekben rejlő energiamegtakarítási potenciál 82 százaléka jelenleg kihasználatlan (ideértve az ipari, gyártási területeket kiszolgáló épületeket is). Ezen segíthetünk olyan digitális megoldásokkal is, melyekkel az üzemeltetés, működés soránkeletkező igen nagyszámú adatot hasznosítani lehet a fenntarthatóbb, költséghatékonyabb, sőt, komfortosabb működés érdekében.

Ezt a célt szolgálja a társaság által kifejlesztett EcoStruxure Building Advisor épületmenedzsment-megoldás, ami az automatizált adatszolgáltatás és -elemzések révén lehetőséget teremt a felhasználóknak arra, hogy átfogó képet kapjanak a működésről és folyamatosan figyelemmel kísérhessék az összes folyamatot.

Az IoT-technológiára és a felhőszolgáltatásokra épülő rendszer az eddigi tapasztalatok alapján rendkívül látványos változásokat hozhat az épületek üzemeltetési költségeiben. A Schneider Electric 8 országban, több mint ezer létesítményből, 18 hónap alatt gyűjtött adatai alapján a felmerülő problémák 80 százalékát sikerült távolról megoldani. A nem tervezett karbantartások számában átlagosan 29 százalékos csökkenést tapasztaltak. Jelentősen esett a bérlői panaszok száma is, ebben a vonatkozásban átlagosan 33 százalékos volt a visszaesés. De számottevő előrelépést hozott az EcoStruxure Building Advisor alkalmazása az energiahatékonyságban is, az energiaköltségek esetében ugyanis átlagosan 20 százalékos megtakarítást értek el a megoldást alkalmazó épületeknél, ami természetesen azt is jelenti egyben, hogy az energia-felhasználás is csökkent.

A Schneider Electric természetesen saját maga is alkalmazza a legújabb fejlesztéseit, ami a költségek csökkentése mellett segíti a vállalatot abban is, hogy teljesítse klímavédelmi céljait. A társaság az október elején megrendezett Innovation Summit Barcelona rendezvényen jelentette be, hogy idén októbertől kezdve 13, Kínában, Európában és Észak-Amerikában található épülete nettó zéró széndioxid-kibocsátással működik. Ezekben a létesítményekben kihasználják az EcoStruxure Power és EcoStruxure Building platformok alkalmazásával a digitális energiagazdálkodásban rejlő lehetőségeket, és így évről-évre sikerül csökkenteni energiaigényüket.

A World Green Building Council (WorldGBC) meghatározása szerint a nettó zéró CO2-kibocsátású épületek olyan, magas energiahatékonysággal működő létesítmények, amelyek energiaellátását teljes egészében megújuló energiaforrásokból biztosítják. A WorldGBC által kezdeményezett Advancing Net Zero projekt célkitűzése, hogy 2050-ig az összes épületet felújítsák a karbonsemlegességi szempontok figyelembevételével, hogy a kitűzött céldátumra nullára csökkenjen a károsanyag-kibocsátásuk. Bár a terv ambiciózus, a Schneider Electric tapasztalatai alapján azt is meg lehet állapítani, hogy több szempontból is megéri a befektetés, ráadásul ma már a megfelelő eszközök is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy költséghatékonyan működtethető, környezetbarát épületeink legyenek.

(x)

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF